Gerul aduce facturi mai mari la gaz și curent

Pe 7 ianuarie, ziua cu primul cod galben de ger, Romania a înregistrat un maxim al consumului de gaze naturale din ultimii 27 de ani.
Din cauza vremii extreme eolienele au îngheţat, iar Dunărea are debit mic. Toate acestea ne duc spre facturi mai mari: trebuie să importăm gaz la preţ mai mare, şi să folosim păcură, un combustibil mai scump. Autorităţile se aşteaptă să atingem în această seară un vârf istoric al consumului de electricitate şi gaz.

CITEȘTE ȘI ... Scăpăm de ger?Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Pentru ca România să treacă cu bine peste perioada de vârf de consum de gaze, unii producători de electricitate sau energie termică pe bază de gaze vor trece pe păcură.
Elcen, care produce energie termică pentru Bucureşti, a trecut cinci cazane pe păcură. Zilnic sunt arse peste 1.000 de tone din acest combustibil din rezervele de stat, pentru a face economie la metan.
Ministrul energiei, Toma Petcu, a anunţat luni că a dispus suplimentarea mai multor grupuri energetice, pentru majorarea producţiei de energie electrică.
Specialiştii în energie estimează un consum maxim de energie electrică de 9.500 MW în această perioadă de temperaturi scăzute.
Astfel, facturile românilor vor crește substanțial.

În urma solicitărilor venite din partea autorităţilor din Bulgaria, România a comunicat că nu poate sprijini ţara vecină cu cantităţi de energie electrică.
Bulgaria a cerut României un ajutor de urgenţă privind furnizarea de electricitate, însă autorităţile române au decis că nu pot furniza ajutor statului vecin, având în vedere situaţia din România.
Şi Ungaria a dispus încă de acum câteva zile oprirea exporturilor, ca să îşi asigure rezervele.