Pacienții și cadrele medicale plătesc milioane pentru parcarea de la Pediatrie!

Deservind cazurile medicale ale unui județ întreg - cu zeci de mii de pacienți anual și 400 de angajați care petrec un număr semnificativ de ore în serviciu - pentru Spitalul de Pediatrie Argeș nu s-a putut găsi până la ora actuală nicio soluție în alocarea unei zone de parcare.

Toate spațiile din fața unității sunt parcare publică cu plată, ceea ce înseamnă că - de la părinții care își abandonează mașinile în fugă, disperați să ajungă în spital (unde vor sta cel puțin câteva ore) până la cei 400 de angajați - toți sunt obligați să plătească sume semnificative sau să contribuie cu unele și mai mari la fondul de amenzi al Poliției Locale.

CITEȘTE ȘI ... Argeșean încarcerat! A vrut să omoare pe cineva!

Situație aparent incredibilă pentru secolul în care trăim, pentru importanța unității județene și tipul de servicii asigurat și pentru un oraș reședință de județ care nu se poate dispensa de 20 de locuri de parcare, un volum care este, oricum, o glumă raportat la nevoile unui spital ce deservește tot județul.

 

„E bătaie de joc și pentru părinți, și pentru cadrele din spital!”

Parcarea cu plată îi lasă periodic pe angajații spitalului și pe părinți fără sume semnificative, stârnind valuri de înjurături și indignare.

„O infirmieră a stat încă două ore peste program să țină perfuzia unui copil, pentru că sunt zile în care nu facem față numărului uriaș de urgențe și de pacienți. A găsit în geamul mașinii o amendă de 4 milioane. Crește singură doi copii și câștigă cât câștigă. A plâns femeia toată seara. De unde să dea amărâta asta 4 milioane amendă?! E bătaie de joc. Suntem 400 de angajați. Doctorii parchează pe unde pot, restul personalului la fel, părinții lasă mașina și plătesc pentru orele state în spital mai mult decât rețeta copilului. E posibil să nu ai un loc de parcare pentru ditamai spitalul? Să plătim abonamente de milioane pe lună... De unde? Și dacă am plăti, parcarea din față e plină non-stop de cei de la judecătorie, de avocați... Măcar cele 20 de locuri care sunt fix în fața Policlinicii să le fi avut la dispoziție. Ne asigurăm noi, cu paza noastră, să nu le ocupe decât pacienții și medicii. Dar nici asta nu se poate! Nimic nu se poate! Toate instituțiile din județ au parcare, mai mare sau mai mică... Un spital nu poate avea!“, povestește revoltată o reprezentantă a unității, privind pieziș către polițiștii de la Locală care dau târcoale locului doar-doar or prinde vreun amarât care lasă mașina fără tichet, agitat să intre în morișca de la UPU cu plodul în brațe.

CITEȘTE ȘI ... VIDEO! O familie din Mihăești îl acuză pe pădurar că le-a împușcat câinele!

Șatrele de rromi tolănite la umbră, pe marginea spațiului verde de lângă unitate, cu cățel, cu purcel, cu fuste ridicate și mese întinse ca la picnic în iarbă, nu par să-i deranjeze pe polițiștii piteșteni.

 

Privesc în zare... după parcare

Administrația locală nu a reușit nici până în prezent, în ciuda zecilor de memorii  depuse, să ia vreo măsură pentru a asigura locuri de parcare pentru personalul medical care lucrează în Spitalul de Pediatrie și pentru pacienții acestei unități, veniți din toate colțurile județului și, evident, nu cu avionul. La rândul lor, cadrele medicale chemate de acasă pentru urgențe, s-au trezit, nu de puține ori, cu amenzi de câteva milioane în parbrizul mașinii. Au ajuns să facă schimb de tichete când fac și schimb de tură.

În fața spitalului, municipalitatea vrea bani pe parcare, în lateral sunt mașinile locatarilor din zonă, iar în spatele imobilului, cele câteva locuri din curtea interioară, deservesc ambulanțele și mașinile de aprovizionare. Din când în când, mai lasă și câte un medic mașina acolo, cu numărul de telefon la gardian, să-l sune s-o mute când vine cu aprovizionarea. Penibil este un cuvânt prea blând pentru a descrie situația celei mari unități de spitalizare a copiilor din județ.

 

Primarul: „Nu am soluție legală momentan!”

Primarul Piteștiului nu este străin de problema locurilor de parcare de la Pediatrie, cum nu este străin de existența aceleiași probleme și la nivelul altor instituții publice. Cornel Ionică susține că, legal, nu poate face nimic deocamdată, dar că va căuta soluții: „Am făcut pentru Pediatrie tot ce se putea face din punct de vedere legal. Le-am dat și terenul municipalității pentru noua secție UPU, dar pe subiectul locurilor de parcare sunt cu mâinile legate deocamdată. Prin lege, acestea sunt nerestrictive și nu am cum să încalc legea. Ar fi un abuz. Toți cetățenii au dreptul să aibă acces la locuri de parcare. Nu se pune problema că nu vrem noi, ci că nu avem cum să facem asta. Și așa îmi sar în cap toate instituțiile, pentru că, de la fiecare în parte, am cereri pentru 20-30 de locuri de parcare.”, explică primarul.

Amenajarea unor locuri de parcare cu destinație specială sau cedarea unei suprafețe în folosința Spitalului sunt doar câteva dintre portițele pe care alte unități administrative le-au folosit pentru a soluționa astfel de situații. Până când și municipalitatea piteșteană, după atâția ani de neglijență totală față de nevoile Pediatriei, va identifica unele speciale, pacienții și cadrele medicale nu au altceva de făcut decât să caute locuri libere pe o rază de câteva sute de metri sau să plătească sumele semnificative care rezultă dacă staționezi 12 ore în fiecare zi.

Sursa:Saptamanalul Ancheta