24 de copii de pregătitoare - terorizaţi de o colegă cu nevoi speciale
  • Micuţii izbucnesc în plâns când ajung la şcoală şi refuză să mai intre la ore. 
  •  Părinţii ameninţă cu transferul elevilor, dacă şcoala nu ia măsuri să o ţină sub control pe fetiţa cu probleme, care bate pe toată lumea fără motiv, chiar şi sub supraveghere. 


Clasa pregătitoare de la Liceul „Dinu Lipatti” riscă să se desființeze. Copiii refuză să mai meargă la școală de teama unei fetițe cu un comportament foarte violent, așa că părinții își exprimă dorința de a-i retrage de la clasă, fiind singura soluție pe care aceștia o întrevăd. Situația este una foarte complicată, pentru că, indiferent din a cui perspectivă privești lucrurile, fiecare are dreptatea sa. Părinții elevei cu probleme vor să își integreze copilul, iar părinții celorlalți vor să își știe micuții în siguranță la școală.

CITEȘTE ȘI ... Se aprind beculețele în Pitești! Concert Carla’S Dreams și foc de artificii!


Copila de doar șapte ani a reușit ca, în trei luni, să îi traumatizeze pe toți cei 24 de colegi ai săi, prin comportamentul său agresiv. Deși părinții au explicat situația în care le sunt puși copiii zi de zi, întrunindu-se în numeroase ședințe și înaintând sesizări peste sesizări către conducerea Liceului „Dinu Lipatti” și a Inspectoratului Școlar, nu întrevăd nicio rezolvare. Aceștia sunt dezamăgiți atât de atitudinea pe care o au părinții fetiței, cât și de cea autorităților, care, deși lucrurile sunt evidente, încearcă să minimizeze problemele pe care le creează eleva.  


 A lovit un copil, deși era supravegheată de doi adulți
Probabil că mulți vă întrebați ce ar putea face un copil de șapte ani, încât 24 de elevi să se simtă amenințați. Din cât reiese din sesizările depuse de părinți și din mărturiile acestora, sunt câteva episoade elocvente. Pe data de 10 noiembrie, la clasa pregătitoare, au fost prezenți doar trei copii la cursuri, care erau supravegheați de învățătoare și de profesorul itinerant care o însoțește pe fetița respectivă. Cu toate că erau doi adulți cu trei copii, eleva cu probleme de comportament tot l-a bătut pe unul dintre colegi.

CITEȘTE ȘI ... 1 ianuarie - Schimbări în contractele de muncă!

După cum ne-au povestit mai mulți părinți, nu au fost avertizați la începerea anului școlar de comportamentul fetiței și nimeni nu a știut de manifestările sale agresive, deși fusese retrasă de la o altă unitate din această cauză. La începutul școlii doar ciupea, împingea sau își însușea obiectele colegilor, după care, treptat, lucrurile s-au agravat. Apogeul a fost atins într-o zi din octombrie, după cum se menționează chiar în scrisoarea adresată IȘJ Argeș: „S-a suit pe băncuță, de unde a sărit, a aruncat cu scaune, într-o mișcare total necontrolată, putând lovi pe oricine se afla în jurul acesteia, a urlat, a smuls un smoc din părul unuia dintre colegi, un altul a fost împins brutal, fiind lovit de lambriu, altul a fost pus la pământ și strivit sub greutatea corpului ei, totul în decurs de două ore. Acest comportament agresiv s-a declanșat la 10 minute după ce a fost lăsată în colectiv de către tată”.

În acest context, părinții celorlalți copii nu mai pot rezista și, cu toate că au încercat să arate compasiune, nu știu cum ar putea să învețe carte un copil de 6 ani, ciupit, lovit, împins. S-a ajuns la o prezență extrem de redusă la ore, deoarece mulți dintre micuţi plâng când trebuie aduși la școală, iar părinții se tem că la ora 12.00 își găsesc copilul lovit. Un băiețel nu mai acceptă să stea decât la catedră, în timpul orelor, pentru că doar acolo se simte în siguranță. Actele de violență se nasc din senin, copiii fiind împinși pe scări, loviți sau ciupiți doar dacă trec pe lângă ea. 

CITEȘTE ȘI ... NU RATAȚI! Consiliul Județean vă așteaptă la Simpozionului național “Brătienii în istoria românilor”


Părinții sunt nemulțumiți de faptul că, pentru a se respecta drepturile unui copil cu nevoi speciale, se încalcă drepturile celorlalți 24, care și ei trebuie să beneficieze de un climat afectiv-emoțional propice desfășurării activității în cadrul unei unități de învățământ și la protejarea lor împotriva actelor de violență. Mai mult, aceștia asistă la transformarea orelor de curs în ore de terapie psihologică și de supraveghere a unei singure eleve, care stă mai mult pe sub bănci și deranjează actul didactic. Deși înțeleg necesitatea integrării unui copil cu nevoi speciale, îi revoltă  faptul că sunt lezați propriii copii.

CITEȘTE ȘI ... (video) ACUM! Piteștenii au ieșit în stradă!

În tabăra cealaltă, părinţii fetiţei cu cerinţe educaţionale speciale cer înţelegere şi colaborare, pentru că îşi doresc ca şi copilul lor să fie tratat ca toţi ceilalţi. Mama fetiţiei este învăţătoare şi, la rândul său, are clasa pregătitoare, însă nu a dorit să îşi ia copilul în propria clasă, după cum ne-au declarat părinţii colegilor, care i-au pus această problemă. Mai mult, au anunţat, în şedinţă, că aceasta nu va fi retrasă de la clasă. 


Directoarea liceului crede că însoțitorul permanent este soluția
Conducerea Liceului „Dinu Lipatti” cunoaște foarte bine problema, însă nu consideră că reprezintă un pericol. „Avem un copil cu cerințe educaționale speciale. Am discutat cu toți factorii care colaborează în vederea rezolvării situației. Suntem într-un proces de integrare, așa cum prevede legea, iar interesul meu și al școlii este ca fiecare copil din clasa respectivă să fie tratat în mod egal și cursurile să se desfășoare absolut normal. Părinții celorlalți elevi, ca și doamna învățătoare, sunt într-un proces de informare asupra drepturilor acestui copil și a procedurilor de integrare. Copilul are la dispoziție un profesor itinerant și un facilitator din partea familiei. Atâta vreme cât acest copil poate fi însoțit de cineva, nu consider că ceilalți elevi pot fi puși în pericol”, ne-a declarat directoarea Iuliana Bădicioiu.  

CITEȘTE ȘI ... (Video)Sfâșietor! "Îmi doresc să-mi aducă Moșu' un ou Kinder și pe tati! Mi-e dor de familia mea!"


Întrebată de incidentul în care, în prezența a două cadre didactice care supravegheau trei copii, fetița tot a bătut un coleg, directoarea unității a lăsat de înțeles că învățătoarea nu are metodă de a stăpâni lucrurile. „Doi adulți într-o încăpere cu trei copii nu pot ține sub control situația?! Aș zice că e o scăpare a adulților! Noi suntem interesați de toți copiii. Nu aș favoriza un singur copil în detrimentul celor 24, toți sunt importanți. Comunicarea dintre părinți și copii, dintre părinți și școală este esențială. Psihologul școlii merge săptămânal la clasă și face consiliere cu elevii”, a mai declarat domnia sa. 


Ca mesaj pentru cei care se tem pentru integritatea fizică și emoțională a copiilor din clasa respectivă, conducerea Liceului „Dinu Lipatti” ține să îi asigure că sunt în siguranță, deși faptele arată contrariul. „Părinții trebuie să înțeleagă că micuții lor nu sunt în pericol atâta timp cât ea va fi însoțită. Înțeleg nemulțumirile, însă cred că prin colaborare poate fi rezolvată situația. Suntem deschiși la colaborare și ne dorim ca orele să se desfășoare normal, cu respectarea drepturilor tuturor și, cu siguranță, se va rezolva problema. E o situație nouă și pentru părinți, și pentru învățătoare și, de aceea, ne întâlnim permanent pentru a găsi soluții ”, este mesajul transmis de prof. Iuliana Bădicioiu.

Deja un copil a fost retras, iar alții sunt pe cale să se transfere la alte unități. Întrebată ce se va întâmpla în acest caz, dacă riscul este pierderea clasei pregătitoare, doamna directoare ne-a răspuns că un asemenea caz special suplinește multe locuri și că este convinsă că nu se va ajunge la retragerea mai multor elevi, pentru că situația se va regla.