74 de copii din Argeș așteaptă să fie adoptați! Se oferă cursuri gratuite de adopție!

74 de copii din Argeș așteaptă să fie adoptați! Se oferă cursuri gratuite de adopție!

După modificările legislației în ceea ce privește adopția, intrate în vigoare în vara anului trecut, numărul adopțiilor în județul Argeș a crescut - conform informaţiior transmise de Adrian Macovei, șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș.

Procedurile pentru adopție au fost mult ușurate, iar termenele de așteptare care au fost modificate au dus la grăbirea procedurilor, astfel că argeșenii care până acum așteptau luni întregi pe liste au putut intra în procedurile preliminare adopției în numai câteva săptămâni. În prezent, sunt 74 de copii adoptabili în centrele DGASPC și 70 de familii care au obținut atestatele pentru adopție după evaluările psihologilor, ale asistenților sociali și în cele din urmă ale specialiștilor din cadrul Biroului de Adopții și Postadopții.

Însă foarte multe cereri s-au primit la DGASPC și din alte județe: „Am avut mai multe solicitări de-a lungul timpului, cu precădere în ultima perioadă, de la familii care nu sunt din județul nostru. Sigur că legea permite, numai că au drept de preempțiune, cum se spune, argeșenii care s-au și înscris din timp pe liste și care au trecut prin toate etapele prevăzute de lege, a susținut directorul DGASPC Argeş.

Cursuri gratuite de adopție și postadopție la DGASPC Argeș.

Deși nu sunt obligatorii, cursurile dedicate celor care vor să adopte copii, dar şi celor care doresc să devină părinți sunt oferite de către specialiștii DGASPC gratuit.

Conform asistenților sociali din cadrul Biroului de Adopții și Postadopții, aceștia le pot solicita chiar din timpul procedurilor sau al  evaluărilor: „Este vorba despre informări concrete pe care nu le pot obține familiile doritoare din altă parte decât dacă își permit să consulte specialiști. Noi le oferim în mod gratuit, în afara informărilor oficiale pe care le facem așa cum prevede legea. Le punem la dispoziție și psihologii noștri care sunt familiarizați cu acestea, dar și evaluatorii care le pot explica pe îndelete ce înseamnă să ai acasă un copil căruia nu tu i-ai dat naștere”,  a explicat Nelida Ghițulescu. Programul funcționează în cadrul DGASPC, iar până în perezent la aceste cursuri gratuite au participat aproximativ 90% dintre familiile care au intrat în programul de adopții. C.D.

sursa: saptamanalul ancheta