Abuzul în serviciu - parțial neconstituțional

În urmă cu puțin timp, judecătorii Curții Constituționale a României au decis că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Decizia este luată în unanimitate și se va aplica pe viitor. Judecătorii recomandă ca sintagma ''în mod defectuos'' să fie înlocuită cu ''prin încălcarea legii'' în articolul 297 din Codul penal la care a fost depusă excepția de neconstituționalitate.

Conform articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Reamintim în această dimineață, Curtea Constituțională a reluat în discuție excepțiile neconstituționale cu privire la abuzul în serviciu. Miza a reprezentat-o 3 200 de dosare în lucru pe această infracţiune şi prejudicii de 620 de milioane de euro de recuperat numai din dosarele de anul trecut, ptrivit procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca mai mult de jumătate din dosarele de corupţie şi ar reabilita persoane care au prejudiciat statul român. Noţiunea de "abuz în serviciu" este neclar definită în Codul penal, astfel este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracţiunii, potrivit sesizărilor.