Mascații au descins în 3 instituții publice din Argeș

Mascații au descins în 3 instituții publice din Argeș! Două persoane reținute! Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 10 milioane de lei.

UPDATE!

Două persoane au fost reținute, un bărbat de origine turcă Enver A.,  și un român Adrian O, iar mai multe documente au fost ridicare. Românul este din Buzău și are 45 de ani, iar bărbatul de origine turcă 39 de ani, aceștia sunt administratori de firme. Acuzațiile sunt de organizare de grup infracțional, spălare bani, delapidare și evaziune fiscală.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate fac în acest moment percheziţii la 3 instituţii publice din judeţul Argeş şi una la o instituţie din alt judeţ! Poliţiştii descind în acest moment la Sediul Finanţelor Publice din Argeş, Vama Piteşti dar şi Direcţia Fito-Sanitară. Se pare că este vorba de un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani, şi delapidare.

Polițiștii și au efectuat un număr de patruzeci și două de percheziţii pe raza judeţelor Argeş, Buzău, Satu-Mare, Bacău, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Constanţa, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti dintre care cincisprezece la domiciliile unor persoane fizice, douăzeci și trei la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și patru  la  sediile unor instituții publice, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat emis de Diicot în cauză există suspiciunea rezonabilă că grupul infracțional organizat a fost constituit pe patru paliere, pe primul palier aflându-se doi cetățeni turci (inițiatorii și liderii grupului grupului) care au avut rolul de a înregistra în contabilitatea societății comerciale administrate operațiuni comerciale nereale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă, în scopul diminuării taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe profit datorat bugetului de stat.

”Un alt scop al inițiatorilor grupului infracțional organizat a fost scoaterea din patrimoniul societății administrate și însușirea sumelor de bani ce reprezintă prețul mărfurilor menționate în facturile înregistrate în contabilitate. Pe al doilea palier al grupului infracțional organizat s-au situat administratorii a două societăți comerciale (cu sediile în mun. Buzău, respectiv mun. Brăila), care au avut rolul de a emite facturi fiscale fictive către societatea liderilor grupului infracțional organizat cuprinzând operațiuni comerciale nereale. Pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor comerciale înregistrate în contabilitatea societății comerciale administrate de către liderii grupului, administratorii societăților comerciale aflate pe al doilea palier au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă de la societăți comerciale aflate pe al treilea palier al grupului. Pe ultimul palier al grupului infracțional organizat s-a situat un cetățean român care a avut rolul de a retrage din conturile bancare ale societăților aflate pe al treilea palier al grupului infracțional organizat sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.”, arată în comunicatul emis BCCO.

În cauză se efectuează cercetări față de nouă suspecți, persoane fizice (șase cetățeni turci și trei cetățeni români) și șapte suspecți persoane juridice, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 10 milioane lei.

În aceeași cauză, se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire de acte nereale constând în aceea că, în perioada 2010-2016, liderii grupului infracțional organizat au prezentat la autoritatea vamală competentă, cu ocazia exportului de nucă în coajă și miez de nucă în Turcia, documente din care rezultă că marfa exportată este originară din România ori din spațiul comunitar, deși provine din Chile și Ucraina.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitești vor fi aduse în vederea audierii un număr de nouă suspecți și zece martori.

 

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă