ACUM! Un nou născut va fi preluat de un elicopter SMURD!

Un nou născut va fi preluat în scurt timp de un elicopter SMURD și va fi transferat la București.
Elicopterul va ateriza în zona Stadionului Nicolae Dobrin din Pitești. Bebelușul prezintă detresă respiratorie.

CITEȘTE ȘI ... Mâine: Operație în premieră la Județean - Va participa o echipă din Elveția!

Sindromul de detresa respiratorie la prematuri
Aceasta afectiune des intalnita la nou-nascuti (in special la prematuri) conduce la probleme severe cu respiratia si este corelata cu insuficienta dezvoltare a plamanilor. Partile functionale ale plamanilor denumite alveole sunt asemenea unor mici saci care se umfla cu aer cand respiram si sunt acoperite cu mici vase de sange care transporta oxigenul din aer la restul corpului. În cazul copiilor prematuri, alveolele nu functioneaza intotdeauna cum ar trebui. 

Sindromul de detresa respiratorie la prematuri - complicatii

Acestea pot fi cauzate de: prea mult oxigen administrat, prea multa presiune aplicata plamanilor, boli mai grave (care pot afecta plamanii sau creierul), perioade cand creierul sau alte organe nu primesc suficient oxigen. In mod concret, complicatiile constau in: acumularea de aer sau gaz in: spatiul ce inconjoara plamanii (pneumotorax), spatiul din piept dintre doi lobi pulmonari, zona dintre inima si sacul subtire care inconjoara inima. Apoi, pot aparea hemoragii ale creierului sau ale plamanilor, cheaguri de sange (din cauza unui cateter arterial ombilical), probleme cu dezvoltarea si cresterea plamanilor, devoltare mentala intarziata si dizabilitate intelectuala asociata cu leziuni cerebrale, probleme cu dezvoltarea vederii/auzului si chiar orbire, traume ale corzilor vocale datorate intubarii, infectii spitalicesti, enterocolita necrozanta sau perforatie gastrointestinala, apnee, boli pulmonare cronice. 

Se pare ca jumatate din bebelusii nascuti inainte de 28 de saptamani sufera de sindromul de detresa respiratorie, insa prognosticul este favorabil datorita dezvoltarii tehnicilor medicale, in special pentru cei care cantaresc peste 1500 g. Din pacate, in continuare ramane cea mai des intalnita cauza de moarte infantila in prima luna de viata din lume, prin urmare reprezinta o afectiune serioasa ce trebuie monitorizata cu multa atentie.