Cetatea Poenari se închide

Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a semnat, vineri,  contractul de prestări servicii privind proiectarea, asistența tehnică și execuția de lucrări pentru proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”. În urma finalizării procedurii de achiziții publice, contractul a fost atribuit asocierii dintre Testa Building S.R.L., Dacia Building Structures Structures S.R.L., Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Groma Societa Di Ingengneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, reprezentată ca lider de asociere prin TESTA BUILDING SRL.

Durata de prestare a serviciilor este de 19 luni( 3 luni pentru proiectare și 16 luni pentru execuție ). Pe perioada execuției lucrărilor, cetatea va fi închisă.

„Obiectivele specifice care vor conduce la realizarea obiectivului general sunt: îmbunătăţirea infrastructurii Cetății Poenari Argeș prin conservarea și consolidarea obiectivului turistic – monument istoric categorie A; creșterea gradului de expunere a Cetății Poenari Argeș după finalizarea lucrărilor de intervenţii, prin digitizarea acestuia.
În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de reabilitare structurală și arhitecturală, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidității și protecția zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală”,
a transmis Consiliul Județean Argeș.

În fiecare an, 78.000 de turiști vizitează Cetatea Poenari. În urma implementării proiectului, se urmărește creșterea numărului de turiști cu 10% , până la 86.000.

Cetatea Poenari a fost ridicată în perioada de constituire a statelor feudale Țara Românească și Moldova (sec. XIII-XV) din necesitatea de a apăra independența obținută, dar și datorită pericolului turcesc. Cetatea Poenari, proprietate a Judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, este încadrată ca Monument istoric de categoria A (de importanță naţională și internaţională).