Ești mămică? Statul va acorda bani, medalii și reduceri la...

În acest moment, în Parlament există două proiecte care vizează mamele cu mai mulți copii.
Proiectul mamele eroine se află în Camera Deputaților, iar celălalt în Senat.
Proiectul de lege pentru mamele eroine a fost inițiat la începutul anului trecut de un deputat al partidului Partidului Social Democrat și a fost adoptat în octombrie de către senatori. De atunci, proiectul stagnează în Camera Deputaților, undeva pe la comisiile de specialitate.
Acest proiect prevede o indemnizație lunară pentru mamele care au născut și cresc trei copii sau mai mulți, indemnizație oferită pe tot parcursul vieții.
Concret, mamele ar primi în fiecare lună, pentru tot restul vieții (deci și femeile ieșite la pensie):

- o indemnizație de 30% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au trei copii (adică 658,8 lei);
- o indemnizație de 40% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au patru copii (adică 878,4 lei);
- o indemnizație de 50% din valoarea salariului mediu net pe economie, dacă au cinci copii sau mai mulți (adică 1.098 lei);
- pentru mamele care au cinci sau mai mulți copii, s-ar acorda titlul și medalia de "Mamă Eroină".

CITEȘTE ȘI ... ITM-ul a bătut la porțile firmelor - Zeci de persoane găsite muncind la negru!


Cealaltă inițiativă parlamentară îi aparține unui deputat independent: Proiectul de lege privind ajutorul bănesc acordat de stat mamelor care au născut și au păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii.
Propunerea a fost înregistrată la Senat în septembrie anul trecut și se află abia în faza de început în procedura parlamentară de adoptare a unei legi.

Concret, femeia care nu realizează venituri din salarii și a născut și păstrat în îngrijire trei sau mai mulți copii, va putea să primească un ajutor bănesc lunar, astfel:

- 60% din salariul minim brut pe țară pe perioada cât copiii se află în îngrijirea sa (adică 870 de lei, salariul minim fiind de 1.450 de lei);
- pentru tot restul vieții, echivalentul alocației de stat minime pentru un copil, după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a primi această alocație (adică 84 de lei sau 200 de lei pentru copilul cu handicap).
De asemenea, proiectul mai prevede și că aceste mame vor beneficia de impozite și taxe locale cu 50% mai mici.


Dintr-un material mai vechi al celor de la Jurnalul Național aflăm că în perioada comunistă se acorda Titlul de onoare "Mama Eroină" tuturor tovarășelor care au născut și crescut zece sau mai mulți copii. Tot așa, celor care au născut șapte, opt sau nouă copii li se acorda Ordinul Gloria Maternă, iar celor cu cinci sau șase copiii li se acorda Medalia Maternității. Acordarea acestor recompense în perioada comunistă e ușor de explicat: regimul își dorea ca natalitatea să înflorească, dar pentru asta femeile aveau nevoie de un stimulent (o medalie care se purta la ocaziile speciale și ceva bani).

Sursa: Avocatnet.ro