Ajutoare alimentare UE: Dero, şampon şi pastă de dinţi gratis!

 Începând din acest an, numărul beneficiarilor de ajutoare alimentare va scădea simţitor, regulile de acordare a acestora schimbându-se radical. Pe lângă alimente, persoanele sărace vor primi şi produse de igienă.

Acordarea ajutoarelor alimentare persoanelor cu venituri reduse se întoarce, prin intermediul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD), care vine însă cu noutăţi în materie de produse, dar şi de beneficiari.

Astfel, conform Ghidului Solicitantului, vor mai primi ajutoare alimentare doar trei categorii de beneficiari: 
a) persoanele legii 416/2001 cărora statul le asigură venitul minim garantat; 
b) beneficiarii alocaţiilor pentru susţinerea familiei; 
c) persoanele sau familiile aflate temporar în situaţii critice, cum ar fi victimele calamităţilor naturale, victimele violenţei domestice ori persoanele dependente, dar nu mai mult de 10% din totalul beneficiarilor din categoriile a) şi b). 


În aceste condiţii, numărul celor care vor primi ajutoare de la UE va fi mult mai mic, în anii anteriori listele incluzând aproximativ 100.000 de persoane, printre care şi şomeri, pensionari şi persoane cu handicap. Pentru ca cetăţenii unei localităţi să primească aceste ajutoare, primăriile trebuie să depună proiecte în cadrul POAD, Ministerul Dezvoltării estimând că pachete vor ajunge la persoanele dezavantajate începând cu luna decembrie.  


 Se dau şi dero, şampon şi pastă de dinţi gratis
Pachetele cu alimente vor putea conţine făină, mălai, orez, paste făinoase, griș, ulei, zahăr, conserve din carne, pate de ficat, compot de fructe. Un alt element de noutate al programului constă în faptul că, pe lângă alimente, se vor acorda şi produse de igienă.

Astfel, conform Ghidului Solicitantului, persoanele foarte sărace vor primi şi produse pentru igiena orală (periuță, pastă dinți), pentru igiena corporală (săpun, șampon pentru păr) și pentru igiena casei (detergent de rufe). În vreme ce pachetele cu alimente vor fi distribuite de patru ori pe an, cele cu produse de igienă se vor acorda de două ori pe an. Pentru anul acesta, bugetul total alocat  este de 59 de milioane de euro, din care 50 de milioane pentru alimente şi 9 milioane pentru produsele de igienă.

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta