ALARMANT! 150 de copii din Argeș - abuzați și exploatați în 2016!

ALARMANT! 150 de copii din Argeș - abuzați și exploatați în 2016!

Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș are în subordinea sa serviciul specializat Telefonul Copilului care funcționează în orice moment al zilei: 0248-983. Numărul de telefon poate fi apelat de toți cei care doresc să semnaleze cazuri despre eventuale abuzuri asupra copiilor, indiferent că este vorba despre bătăi, neglijență sau copii aflați în dificultate. La nivelul anului trecut, DGASPC Argeș a înregistrat 400 de sesizări la Telefonul Copilului.

Conform directorului instiuției, Adrian Macovei, în 2016 specialiștii au primit anunțuri de la diferite persoane care au sesizat abuzuri sau neglijări asupra copiilor din diferite localități din județ. În urma acestora, asistenții sociali au efectuat anchete sociale la fața locului, numărul sesizărilor care s-au confirmat ulterior anunțului telefonic fiind de 150. Conform conducerii instituției, predominante au fost cazurile de exploatare prin muncă, dar au existat şi abuzuri de natură sexuală.

Directorul DGASPC Argeş, Adrian Macovei, ne-a declarat că instituția trage un semnal de alarmă asupra părinților susținând că instituțiile statului și reprezentanții DGASPC nu se vor opri până când aceste cazuri de abuzuri nu vor fi stopate. „Anul trecut, 150 de copii din județ au fost abuzați sau exploatați de către părinți sau de către bunici ori alte rude în calitate de tutori, cazuri care au fost preluate de către inspectorii și asistenții sociali unele în regim de urgență. Şi acestea sunt doar cazurile semnalate. Cine ştie câţi alţi copii nu suferă fără ca cineva să anunţe autorităţile!” - susţine Adrian Macovei.

De asemenea, acesta a precizat că asistenții sociali se confruntă și cu multe cazuri de violență în familie, în unele dintre cazuri mamele fiind la rândul lor abuzate și agresate de soţii scăpaţi de sub control. Victimele pot sta 60 de zile maximum în centrul de primiri în regim de urgenţă, acesta fiind în permanenţă ocupat. Directorul Adrian Macovei mai spune că este important ca și alte autorități ale statului să se sesizeze atunci când vine vorba despre astfel de abuzuri, pentru că DGASPC nu poate impune mai multe măsuri decât prevede legea. (c.d.)

sursa: saptamanalul ancheta