Pestă porcină în Argeș! Focarul a fost izolat - Primele măsuri au fost luate

UPDATE ora 12:30

Primele măsuri au fost luate în cazul pestei porcine de la Negrași. Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucuresti a confirmat aparitia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la patru porci, dintr-o gospodărie din comuna  Negrasi.

”Primele măsuri au fost puse deja aplicare. Asfel, a fost delimitată zona din jurul focarului, gospodăria fiind plasată sub supraveghere oficială. De asemenea, sunt aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. La aceste acțiuni participă echipe formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.”,
se precizează în comunicatul emis de Prefectura județului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului Argeș. La această oră, este în curs o anchetă epidemiologică, care va stabili cauza infestării cu PPA în exploatația din comuna Negrași, sat Negrași.

 

Suspiciune de pestă porcină africană în sudul județului Argeș.

Patru porci din șapte au fost găsiți morți într-o gospodărie din localitatea Negrași. 
”Avem o suspiciune de pestă porcină în Negrași. Am prelevat probe și am trimis pentru confirmare la București. Rezultatele definitive apar azi sau mâine. Sunt colegii în teritoriu. Centrul local de combatere a bolilor se întrunește la ora 12 și vom vedea ce măsuri vom lua”, a declarat Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș. 

 

foto: descriptiv

Vom reveni cu detalii.