ALERTĂ! Urșii au atacat iar! “Suntem sub o stare de groază și asediu”

ALERTĂ! Urșii au atacat iar! “Suntem sub o stare de groază și asediu”

# Seara trecută. Curtea de Argeș.  Ursul a ajuns în orașul Basarabilor.

Aseară, pe la ora 19.00, la Curtea de Argeș se dădea alarma. Într-un cartier al orașului aflat la marginea pădurii, oamenii au sesizat prezența ursului în curțile lor. Au făcut gălăgie și au reușit să îndepărteze deocamdată animalul.

# Sâmbătă. Coșești. Ursii au atacat oamenii. Salvarea a venit din farurile unui Jeep. “Ies pe lumină, pe stradă, în locurile unde se joacă copiii!”

“Cum să te lupi cu urșii? Cu focuri și vuvuzele? Stăm seară de seară să batem în tigăi? Suntem ca în Evul Mediu, suntem de râs! De la județ, ni se spune să folosim metodele clasice de îndepărtare. Nu ne ajută cu nimic aceste metode, adică să facem zgomot, să aprindem focurile... Urșii au ajuns pe stradă, au ajuns în locurile unde se joacă copii, fac prăpăd în curțile oamenilor. Găsim animalele sfârtecate....Nu se mai tem de nimic. Ies inclusiv pe lumină, seara, la 7...” povestește disperat primarul comunei Coșești - Nicolae Pană.

Prim gospodarii mai multor localități au ajund deja la disperare după valul de atacuri ale urșilor cu care se confruntă de câteva săptămâni încoace județul Argeș.  

La Coșești,  o ursoaică cu 3 pui și cel puțin doi masculi atacă de aproape o lună, sistematic, gospodăriile.  

“Suntem sub o stare de groază și asediu! Vin în sat, au prăpădit animale, au distrus gospodăriile. Culmea că au ajuns să vină și ziua. ” povestește tot primarul Nicolae Pană.

Sâmbătă, urșii au atacat animalele dintr-o gospodărie, iar sătenii au sărit să facă gălăgie și să îi sperie. Nu numai că nu au fugit, dar s-au întors să atace oamenii. Norocul a fost că șoferul unui Jeep, care a văzut situația, a avut prezența de spirit să îndrepte mașina spre urși și să îi orbească cu farurile, punându-i pe fugă. Teroarea nu s-a terminat însă. La nici 10 minute se auzeau țipete din altă gopsodărie. Urșii reveniseră, semn că nimic nu îi mai reține după ce au simțit gustul proaspăt al animalor măcelărite în sat.

# Arefu. Sâmbătă. Un bărbat a ajuns în spital atacat de urs. Primarul a găsit  animalul sălbatic în propria gospodărie.

Sâmbătă seara au atacat și la Arefu. Un bărbat a ajuns la spital cu răni multiple, după ce a avut ghinionul să dea nas în nas cu ursul. Inițial l-a gonit, dar animalul s-a întors și l-a atacat din spate.

În aceeași seară, primarul Gheorghe Stoican se întorcea de la o nuntă când a văzut ursul trecând prin gopodăria asta.

“E prăpăd! Pe urși îi protejează  ONG-urile, iar ei omoară oamenii! Oamenii nu mai au valoare, urșii au! Nu mai spun de animale mâncate: de cai, vaci, capre, oi, porci, de culturi distruse...au ajusn să mănânce culturile de cartofi, ceea ce nu s-a văzut de când e pământul! Le e foame și nu mai știu de frică! Vin în toată comuna, atacă gospodăriile! Cetățenii au ajuns în punctul în care se tem să iasă să mai lucreze pământul. Nici pe stradă nu mai ies seara. La ce să iasă când au venit urșii la restaurant, la nunți? Aia de la ONG-uri stau în birouri și protestează la televizor, ne fac reclamă. Să iasă de acolo, să vină să lucreze schimbul II și să meargă seara pe drum de la autobuz spre acasă! Le-am scris și celor de la Minister: dacă le sunt așa de dragi urșii, să îi ia acolo la ei, în birouri, să aibă grijă de ei că oricum nu fac nimic! E o bătaie de joc: dacă omori ursul, te bagă în pușcărie, te dau afară de unde lucrezi! Dacă ursul omoară omul, nu intersează pe nimeni! Spun că nu au legislație. Păi cine trebuie să le-o facă? Bulgarii, rușii?  Îi mută la 15 km distanță și ei vin înapoi! E groaznic ce se întâmplă! Am găsit grădină zoologică. Dăm bani să scăpăm de câinii vagabonzi și ne omoară urșii în curtea casei!” povestește Gheorghe Stoian.

# Joi. Mălureni. Animale măcelărite, tablou de groază în gospodării

Joia trecută, prezentăm situația gravă de la Mălureni, unde animalele sălbatice au ieșit, de asemenea, din fondul de vânătoare și au făcut măcel prin gospodăriile oamenilor ucigând porci, miei, oi și orice  orătanie le-a ieșit în cale. Noapte de noapte, urșii revin, iar oamenii trăiesc cu groaza în sân. Situația durează de două săptămâni. Oamenii din satul Pauleasca triescu sub imperiul fricii:

Grav e că ursul a ajuns în mijlocul satului. Până anul asta nu au fost probleme. De când nu s-au mai organizat vânători, urșii nu au mai fost deranjați și s-au înmulțit! E pericol. Coboară în sat și fac pagube însemnate, Noi suntem în alertă tot timpul”, a povestit primarul  Adrian Cristescu.