Amenzi uriașe pentru munca la negru!

Pe parcursul săptămânii trecute, în urma controalelor realizate, Inspecția Muncii, a depistat circa 150 de pesoane care lucrau la negru.

În total, în doar patru zile, valoarea amenzilor acordate se ridică la 338.511 euro, adică 1.523.300 de lei, dintre care 965.000 de lei pentru muncă la negru.

De asemenea, din cauza nerespectării normelor de siguranță la locul de muncă s-au acordat amenzi în valoare de 289.500 de lei.

”Atragem atenția asupra riscurilor la care se expun lucrătorii, în special cei care sapă șanțuri. Neasigurarea malurilor de pământ este cauza principală a accidentărilor, inclusiv mortale. E o tragedie să pleci de acasă, la muncă şi să nu te mai întorci niciodată. Deseori această nenorocire nu vine singură, ea se completează cu lipsa formelor legale de angajare. Cel mai recent eveniment, în județul Buzău, un băiat de 17 ani, a murit sub un mal de pământ. Săpa o fosă septică, împreună cu nişte prieteni, atunci când a fost îngropat de viu. Abia după mai bine de două ore de eforturi disperate, echipele de salvare au reuşit să-l scoată, dar era fără viaţă. Cercetările efectuate de procurori şi inspectorii de muncă au arătat că minorul lucra la negru și n-au fost respectate normele de siguranţă nici de el nici de colegii lui. Echipamentul de protecție lipsea iar malurile gropii nu erau asigurate conform normelor legale. Este un exemplu trist care, din nefericire, este departe de a fi izolat.”- a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.