Cei 4 copii cazați la Păltiniș au ajuns la spital din cauza unui piure de cartofi!

UPDATE:

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au anunţat că au depistat Stafilococ auriu în piureul de cartofi servit la pensiunea din Păltiniş unde a apărut în 10 august un episod de toxiinfecţie alimentară, 4 copii ajungând la spital.
Unitatea a fost amendată pentru deficienţe igienico-sanitare în blocul alimentar.

”Dintre probele alimentare găsite la faţa locului (ciorbă de pui, piure de cartofi, copănele de pui), doar în proba «piure de cartofi» s-a identificat Stafilococ aureu, restul probelor fiind corespunzătoare”, au anunţat reprezentanţii DSP Sibiu.

Potrivit specialiștilor, s-au efectuat nouă teste de salubritate, două dintre ele fiind pozitive pentru microorganisme aerobe, iar într-o probă s-a identificat Klebsiella sp.

”Manifestările clinice, incubaţia scurtă (câteva ore), distribuţia cazurilor, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută de prezenţa aceluiaşi germen (Stafilococ aureu) în proba alimetară (piure de cartofi), precum şi în lichidul de vărsătură recoltat de la unul dintre bolnavi”, precizează reprezentanţii DSP Sibiu.
 

Patru copii din județul nostru, 3 băieți și o fetiță, au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară, după ce au luat masa la pensunea unde erau cazați.
Este vorba despre Complex Turistic Alpina-CASI & SPA din Păltiniș. Micuții făceau parte dintr-un grup de 30 de persoane, veniți în vacanță în Sibiu, pentru o tabară de o săptămână.
Cei patru minori care au ajuns pe mâna medicilor din Sibiu sunt din localitatea Leordeni și erau cazați la aceasă pensiune din data de 6 august.
Joi dimineața, copii au prezentat simptome de greaţă şi vărsături, medicii stabilind că au formă uşoară de toxiinfecţie alimentară. La fața locului s-au deplasat patru ambulanțe, iar cei patru copii au fost duși de urgență la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

” Este o formă medie de toxinfecție alimentară. Sunt patru copii cu vârste cuprinse între șapte și zece ani. Sunt trei băieți și o fetiță din Leordeni – Argeș care au venit într-o tabără de o săptămână la Păltiniș”, a explicat pentru Ora de Sibiu, medicul Luca Mihaela, Şef de secţie Boli Infecțioase la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

Deocamdată nu se știe exact cum s-au ales micuții cu această toxinfecție alimentară, dar cel mai probabil astăzi ar putea fi externați.


”Se pare că acești copii au cosumat ceva alimente. (..) După perfuzare starea lor s-a ameliorat cât de cât. Părinții lor doresc ca aceștia să plece și să nu rămână internați. Probabil că vineri vor pleca. Până atunci îi perfuzăm în continuare și au fost internați”, a mai explicat medicul.

În paralel, DSP Sibiu a deschis o anchetă.
„Ancheta epidemiologică declanşată imediat după primirea informării telefonice a pus în evidenţă că manifestările de îmbolnăvire au debutat brusc în cursul nopţii anterioare şi au constat în senzaţie de greaţă şi vărsături. Toţi cei patru copii transporaţi la spital au fost consultaţi în secţia de boli infecţioase, unde, după recoltarea probelor biologice, le-a fost instituit tratamentul simptomatic. Copiii prezentau forme uşoare de îmbolnăvire, iar sub tratament, simptomele s-au remis rapid.”, se arată în comunicatul DSP Sibiu.


Sursa: Agerpres.ro