Andrei Gerea: Am adoptat o lege care va aduce beneficii României

Astăzi a fost adoptată de Parlament legea Offshore. Deputatul argeșean Andrei Gerea s-a arătat convins că propunerile pe care ALDE le-a avut, în urma discuțiilor cu partenerii din coaliție, vor fi benefice. Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, fost ministru al Energiei, susține că, în conformitate cu legea adoptată astăzi, investitorii sunt obligaţi să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajaţi trebuie să fie români. 

La acordul comercial în sine se adăugă şi alte elemente, precum TVA, alte taxe şi impozite şi contribuţii la buget, dar și taxele care vin din circulaţia gazelor pe conducte și efectele pe industria orizontală.

"Obiectivul nostru a fost acela ca, prin începerea exploatării zăcămintelor din Marea Neagră, România să nu mai importe gaze din Rusia și să devină nu doar independentă energetic, ci și un jucător important în acest domeniu. Și, nu în ultimul rând, urmărim ca statul român să obțină un venit substanțial, pentru că dincolo de gaze, există și un interes financiar. Am asigurat și o stabilitate financiară și în același timp o împărțire echitabilă a profitului între statul român și investitori.
Cred că este important ca din acest profit statul român să poată construi școli, spitale, să investească în infrastructură. Este foarte important ca România să beneficieze de pe urma acestui gaz: că este vorba despre revitalizarea industriei petrochimice, unde înainte eram printre cele mai puternice state din Europa, că este vorba despre dezvoltarea rețelei de gaze la nivelul populației sau de marii consumatori. Totodată vrem să beneficiem de acest know-how din domeniu. Vrem să beneficiem de aceste cunoștințe, să ne trimitem specialiștii pe aceste platforme"
, a precizat Andrei Gerea, chestorul Camerei Deputaților.