Angajaţii Consiliului Judeţean primesc peste 5 milioane pe lună bani de hrană

Bani se acordă în plus la salariu pentru creşterea capacităţii de muncă!

În timp ce unii abia încropesc dintr-un salariu minim de-o tocăniță sau o varză călită, angajații de la Consiliul Județean primesc bonus, pe lângă salariile uriaşe, și un bonus de 5 milioane de lei vechi pentru hrană. Mai exact, funcţionarii din CJ primesc aceşti bani pentru asigurarea aşa-zisei alimentaţii de protecţie. Şi nu de ieri de azi, ci de ani de zile. Culmea e că, deşi anul trecut salariile le-au fost majorate substanţial, iar astăzi şi cel mai amărât angajat primeşte lunar pe card câteva zeci de milioane de lei vechi, aceştia nu au renunţat cu niciun chip la alimentaţia de protecţie de 5 milioane, pentru care s-au bătut în instanţă.

# Ce spune legea?

Ce este mai exact alimentaţia de protecţie? Acordarea acestui beneficiu este reglementată de legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, care prevede că acestea se acordă persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru şi se stabileşte prin contractul de muncă, fie că acesta este contract colectiv sau individual. Potrivit art. 46 alin. 2 din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, cu completările și modificările ulterioare, „în urma evaluării riscurilor pentru fiecare loc de muncă/post de lucru se stabilesc măsuri de prevenire și protecție, de natură tehnică, organizatorică, igienico-sanitară și de altă natură, necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor”. În cazul angajaţilor de la CJ, s-a stabilit că acestora statul trebuie să le plătească 5 milioane de lei de căciulă bani de mâncare, pentru creşterea capacităţii de muncă a acestora!!! Banii sunt stipulaţi în contracttul colectiv de muncă valabil până la sfârşitul acestui an.

# Curtea de Conturi cere banii înapoi, instanţa se opune

De două ori Curtea de Conturi a imputat Consiliului Judeţean banii acordaţi pentru hrana angajaţilor şi de fiecare dată aceştia s-au îndreptat în instanţă împotriva inspectorilor de conturi, ţinând cu dinţii de acest beneficiu. Chiar dacă unii dintre ei câştigă şi peste 100 de milioane de lei vechi pe lună! De fiecare dată, s-au găsit judecători care să le dea dreptate. Ultima dată au câştigat o bătălie cu Curtea de Conturi în luna decembrie a lui 2017. „Sunt drepturile speciale prevăzute de legea sănătății în muncă” - explică şefa juriştilor din CJ, Alisa Ciobanu, - „iar acestea sunt perfect legale în condițiile în care angajații CJ nu beneficiază din partea angajatorului de anumite condiții de muncă”.

# Cât ajunge să câştige un angajat de la CJ

Pe lângă această „normă de hrană”, angajaţii de la CJ primesc şi alte beneficii. Astfel, la salariile de încadrare se adaugă sporul de vechime cuprins între 5 şi 25%, sporul de antenă de 15%, dar şi alte sporuri, regula fiind ca acestea (fără a lua în calcul şi sporul de vechime) să nu depăşească 35%. După ce se scad deducerile, se adaugă „alimentaţia de protecţie” de 5 milioane lei vechi şi, în aceste condiţii, un consilier ajunge să ia 70-80 de milioane de lei în mână lunar, în vreme ce şefii de birou, şefii de serviciu şi directorii nu pleacă fără suta de milioane acasă, lefurile putând ajunge şi la 140 milioane net.