AOA Argeș: Mai bine creşteţi TVA-ul, decât să impuneţi plata defalcată!! 3.500 de firme din judeţ cer de urgență...

Ordonanţa 23 a pus pe jar mediul de afaceri. În numele a peste 3.500 de firme din judeţ, AOA Argeş cere anularea sau respingerea în parlament a ordonanţei privind plata defalcată a TVA!

Plata defalcată a TVA, măsură adoptată prin ordonanţa de guvern 23/2017, a bulversat mediul de afaceri, care anticipează efectele nefaste ale acestei măsuri.

Privatul prevestește distrugerea economiei prin splitul TVA, din dorinţa mediului politic de a atrage mai rapid bani la buget, pentru a îşi acoperi găurile.

Agenţii economici, prin asociaţiile care îi reprezintă,  fac demersuri pentru a anula OG 23.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Argeş a consultat peste 3.500 de societăţi comerciale din judeţ, cu privire la plata defalcată a TVA. Concluzia Consiliului Director al AOA Argeş a fost următoarea:  „Plata defalcată a TVA  presupune un cost administrativ ridicat, atât la nivelul statului, al unităţilor de trezorerie, dar mai ales la nivelul contribuabililor, şi nu rezolvă problema evaziunii fiscale la nivel de TVA, cu siguranţă nu a TVA-ului nedeclarat!

Deşi gradul de colectare menţionat este de 75% (conform cifrelor avansate de către oficialităţi) sunt penalizaţi prin măsuri administrative tot contribuabilii bun-platnici care-şi declară şi plătesc corect TVA. Prin urmare, ANAF-ul ar trebui să întreprindă măsuri în zona celor 25% din sumele necolectate, dar mai ales în zona sumelor NEDECLARATE (adevarata evaziune fiscală)”.

AOA Argeş oferă Fiscului şi o serie de propuneri concrete pentru a scădea evaziunea şi a creşte colectarea: 

  • conectarea caselor de marcat electronice la serverele ANAF cât mai curând posibil (TVA nedeclarat);
  • întărirea disciplinei fiscale în zona vamală (taxe vamale şi TVA nedeclarat/subdeclarat);
  • extinderea domeniilor de aplicare a măsurilor de simplificare TVA (taxare inversă în RO);
  • chiar şi creşterea cotei de TVA cu 1 punct procentual ar fi mult mai puţin costisitoare din punct de vedere administrativ (atât la nivel de ANAF, cât şi la nivel de mediu de business) dacă această măsură ar fi văzută ca o măsură echivalentă pentru creşterea sumelor încasate de către bugetul de stat.”

Oamnenii de afaceri preferă, așadar, să se mărească cota de TVA, dar să se renunţe la plata defalcată.

Ce se abate asupra mediului privat prin această ultimă invenție a guvernanților rămași fără bani:

AOA Argeş cere anularea OG 23/2017 sau respingerea ei de către parlament în această sesiune de toamnă. Pe lângă acest apel public, oamenii de afaceri din Argeş mai fac un pas. S-a lansat deja o petiţie „Nu susţinem plata defalcată a TVA în mod obligatoriu”, pe care o pot semna pe site-ul www.petitieonline.ro sau o pot descărca de pe site-ul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Prin ordonanța nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să dețină și să gestioneze un cont distinct de TVA pentru încasarea și plata TVA aferente operațiunilor taxabile. După cum se explică în textul petiţiei, plata defalcată a TVA va avea efecte negative semnificative asupra întreprinderilor:

  • costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;
  • costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare;
  •  afectarea cash flow-ul şi blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevăzute termene de aprobare şi sancţiuni;
  • creşterea birocraţiei;
  • efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt: instituirea plăţii defalcate a TVA în mod voluntar imediat și în mod obligatoriu începând cu 01.01.2018.

Productivitatea în cadrul firmelor  va scădea!

Semnatarii petiţiei de blocare a punerii în aplicare a split TVA în mod obligatoriu nu au identificat niciun avantaj al acestei măsuri, din contră, au enumerat toate neajunsurile, demonstrând că nu se va reduce evaziunea şi că vor avea de suferit tot cei care sunt buni-platnici:
 

- Fiecare factură trebuie împărţită în două părţi: baza + TVA şi să le plătim sau să le încasăm separat. Vom plăti comisioane de două ori la bancă, în loc de un singur comision. Volumul de lucru va fi mai mare fiind de făcut două OP-uri în loc de unul.

- Ne va îngreuna extrem de mult activitatea, vom fi în imposibilitatea de a face, ZILNIC!!, calcule corecte şi în timp util, astfel încât să şi virăm „surplusul” de TVA. Riscul de a face fapte contravenţionale este mare şi nejustificat. În plus, ne vom afla în imposibilitatea de a ne desfăşura însăşi activitatea economică pentru care ne-am înfiinţat prin împărţirea resurselor de timp, de energie şi de bani pentru respectarea acestui act normativ. Productivitatea în cadrul firmei va scădea. Cumulat, de la toate firmele din ţară, stresul va creşte, teama de amenzi va creşte stresul, amenzile vor omorî firme, poate şi patroni. La polul opus, al celor mai puţin sensibili, va creşte evaziunea considerabil!!

- Nu rezolvă scopul declarat, respectiv diminuarea evaziunii. Va crea dezechilibre pe cashflowul firmelor. Resursele financiare blocate în contul de TVA vor fi „neproductive” şi chiar costisitoare, fiecare tranzacţie bancară purtătoare de TVA dublându-și costul, şi mult mai costisitoare în cazul firmelor care au angajate linii de credit. Se va complica administrarea şi gestionarea tranzacţiilor purtătoare de TVA şi va necesita alocarea de resurse umane suplimentare şi, implicit, costuri suplimentare cu resursa umană alocată.

- Nu se regăseşte în această măsură nimic pozitiv sau în avantajul firmelor, ci doar dublarea costurilor (comisioanelor) şi dublarea volumului de lucru în contabilitate. În cazul societăţilor comerciale cu un volum de lucru mai important se va ajunge la angajarea personalului suplimentar şi, cu siguranţă, achiziţia de softuri specializate pentru urmărirea conturilor.

- Orice om de afaceri şi orice contabil ştiu ce înseamnă pentru ei această lege: costuri suplimentare, muncă în plus pentru toţi, blocarea numerarului în bănci, nefolosit de nimeni... etc.

Semnatarii acestei petiţii solicită autorităților competente să ia măsuri pentru eliminarea obligativităţii plății defalcate a TVA prin aplicarea măsurii exclusiv în regim voluntar, de contribuabilii care optează pentru această procedură și cu acordarea de facilități fiscale care să compenseze eforturile lor birocratice.

Dragoș Pătroi, consultant: Se va dovedi o mare provocare și pentru ANAF!

Consultantul fiscal argeșean Dragoș Pătroi a susținut, de asemenea, la emisiunea Capital TV că plata defalcată a TVA va da multe bătăi de cap atât companiilor, cât și Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„În mod cert vor apărea nişte efecte nefaste, la nivelul firmelor, şi chiar la nivelul ANAF. Contribuabilii care şi până acum îşi plateau TVA vor plăti în continuare, dar mult mai dificil, va fi o procedură mult mai greoaie. Vor apărea costuri logistice suplimentare la nivelul firmelor, iar firmele vor trebui fie să-şi angajeze personal nou care să se ocupe cu aceste obligaţii declarative şi de administrare, ori vom vedea o deplasare a pesonalului din zona operaţională direct productivă către zona non-productivă, către serviciile suport. Asta înseamnă scăderea productivităţii şi, implicit, a competitivităţii”, a explicat Dragoş Pătroi.

Consultantul fiscal subliniează, de asemenea, că şi la nivelul ANAF plata defalcată se va dovedi o mare provocare, pentru gestionarea acestui nou mecanism fiind nevoie de resurse importante.

„Gândiţi-vă că se vor deschide foarte multe conturi de trezorerie, care vor necesita un personal dedicat. De asemenea, la nivelul ANAF va trebui să existe un personal dedicat, care să aprobe utilizarea sumelor din contul de TVA pe alte destinaţii decât cele reglementate de actul normative. Mă întreb care va fi pe viitor raţionalitatea în alocarea eficientă a resursei umane din ANAF. Vom duce oamenii către aceste zone de administrare sau era mai bine să-i ţinem în zona depistării şi sancţionării evaziunii fiscale”, a mai declarat, pentru aceeași sursă media, Dragoş Pătroi.