ARGEȘ: Incident la Cetatea Poienari - Urșii vor fi mutați!

UPDATE: În urmă incidentului din data de 18 mai, când un grup de copii au dat nas în nas cu o familie de urși pe treptele ce duc la Cetatea Poienari, autoritățile au decis relocarea animalelor.

Familia de urși va fi mutată la zoo sau într-o rezervație naturală.

„ Aşteptăm ordinul ministrului de relocare a urşilor. Asta pentru că, în afară de a-ţi da posibilitatea prinderii acestor urşi, trebuie să ştim şi unde să-i ducem. Împreună cu Direcţia Silvică  Argeş şi Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului am identificat mai multe soluţii. Una dintre ele este găsirea unui fond cinegetic cu un număr de exemplare de urşi mai mic. O a doua soluţie este rezervaţia de la Zărneşti, iar cea de-a treia soluţie, care sperăm noi să nu fie ultima, este o grădină zoologică, pentru o situaţie temporară, urmând ca peste o anumită perioadă de timp, să-i readucem în habitatul lor natural”, a explicat prefectul de Argeş, Emilian Dragnea.

Autorităţile din Argeş spun că de vină pentru apariţia urşilor în zona Cetăţii Poenari ar fi turiştii şi localnicii din Arefu şi atrag atenţia acestora să nu mai hrănească animalele sălbatice.


Urșii și-au făcut apariția pe lângă Cetatea lui Vlad Țepeș! Mai mulți turiști au spus că au văzut animalele pe traseul celor 1480 de trepte pâna la cetate.Astfel, autoritățile au decis să închidă temporar drumul care permite accesul la cetate și vor stabili cum vor acționa pentru a îndepărta urșii.
„Pentru Muzeul Județean Argeș și pentru Consiliul Județean Argeș oamenii sunt pe primul plan; securitatea și integritatea acestora ne preocupă. Jandarmeria și Direcția silvică ne-au semnalat că există un pericol în zonă și se ocupa de monitorizare, iar până vom primi răspunsul că pericolul a fost îndepărtat accesul rămâne restricționat.", a declarat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.
„S-a ajuns la această situație din cauza faptului că turiștii le dau de mâncare animalelor, iar pe această cale aș dori să fac un apel către turiști de a nu mai proceda asa și de a conștientiza faptul că acestea reprezintă un pericol", a declarat Cătălina Turcea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș.

 

Sursa: Adevarul.ro