Astăzi este sărbătorit Sfântul Mina - protectorul păgubiților. Ce trebuie să faci în această zi

Ca în fiecare an, la data de 11 noiembrie, creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mina.

Cunoscut ca fiind protectorul păgubiților, mii de români îi cer ajutorul sfântului în această zi, tocmai pentru a îndeparta gândurile și faptele rele ale dușmanilor.

Conform tradiției, femeile trebuie să ducă astăzi la biserica lumânări, pe care să le lipească la șfesnice cu unul dintre capete, pentru a îndeparta gândurile necurate ale dușmanilor.

Tot din bătrâni se spune că fetele care urmează ritualul cu lumânări, vor reuși să întoarcă inimile celor doriți înspre ele. Fetele mai pot plăti astăzi sărindare și acatiste pentru măritiș, pentru îndepărtarea blestemelor și aflarea unor taine.

Sfântul Mina este de origine egipteană. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraţilor români Diocleţian şi Maximian. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Diocleţian a emis primul edict de persecutare a creştinilor, părăseşte armata şi se retrage în deşert, dedicându-se vieţii ascetice. După puţin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: "Ce cauţi Mina, de unul singur, între cer şi pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceştia să ia aminte la cuvintele şi faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaş cu alta, atunci sfărşeşte pe câmpul de luptă, ca să înviezi că un invingător fără sabie".

Prezent în Cotyaeum la celebrarea unei sărbători păgâne, mărturiseşte fără ezitare că este creştin. Este luat de soldaţi şi dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că și-a mărturisit credința în Hristos în timpul unei sărbători păgâne i s-a tăiat capul.