ATENȚIE! Avertisment Europol: Luni dimineață hackerii vor lovi și mai puternic!

Asaltul informatic de acum două zile a afectat 200 de mii de adrese electronice din 150 de ţări. Potrivit specialiştilor, odată pătruns în sistem, virusul transmis de hackeri preia controlul fişierelor şi cere deţinătorului să plătească diverse sume, pentru a reintra în posesia contului.

Cele mai afectate au fost serverele din Rusia şi Marea Britanie.

Experţii în IT susţin că foarte probabil atacul de luni dimineaţă va fi imposibil de oprit, în ciuda măsurilor de siguranţă luate între timp.

Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat duminică într-un interviu la ITV că cel mai probabil numărul victimelor va crește, luni, când „oamenii se vor întoarce la muncă și își vor deschide calculatorul”.

Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic și care ar putea lovi din nou în zilele următoare,

Atacul, declanșat vineri a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

Atacul este de un nivel fără precedent și va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalității Cibernetice pentru a ajuta la anchetă, potrivit Agerpres.

Urmează un al doilea val de atacuri cu un alt tip de randsomeware Uiwex, care foloseşte aceeaşi tactică de a se răspândi pe glob şi atunci, atât timp cât vulnerabilitatea va fi deschisă pe anumite sisteme de operare, această infecţie va continua să se propage. Nu ştim încă dacă în acest tip de randsome există un killswitch aşa cum a exista în wannacry care să poată bloca infecţia odată ce acesta a fost neutralizat, a declarat Andra Zaharia, reprezentant al unei companii de securitate cibernetică.

sursa:digi24