ATENȚIE! DE MÂINE VOR INTRA ÎN VIGOARE NOILE MĂSURI FISCALE! VEZI LISTA!

ATENȚIE! DE MÂINE VOR INTRA ÎN VIGOARE NOILE MĂSURI FISCALE! VEZI LISTA!

Veşti bune pentru românii plătiţi cu salariul minim pe economie. De mâine, vor primi mai mulţi bani. Tot de la 1 februarie intră în vigoare mai multe măsuri, între care eliminarea plafoanelor în cazul contribuţiilor sociale şi de sănătate, creşterea plafonului pentru microîntreprinderi şi eliminarea a 102 taxe nefiscale.

Aproximativ 1,6 milioane de români vor primi 140 lei în plus la salariu, de la 1 februarie. Este vorba despre angajaţii plătiţi cu salariul minim, care va creşte cu 16%. Se vor bucura de această majorare şi beneficiarii indemnizaţiei minime de creşterea copilului şi de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului. Creşte însă şi valoarea unui punct de amendă de circulaţie la 145 lei.

De mâine, nu vom mai plăti impozit la vânzarea unei case sau a unui teren, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, adoptată recent. Sunt vizate tranzacţiile cu valori sub 100.000 de euro. În cazul sumelor ce depăşesc acest plafon, se percepe un impozit de 3% din diferenţă. Autorităţile speră ca astfel să încurajeze vânzarea imobilelor şi, în acelaşi timp, să permită creşterea industriei locuinţelor. În prezent, se aplică un impozit unic, de 3%, pentru tranzacţiile imobiliare de până la 200.000 de lei, inclusiv.

Tot de la 1 februarie, studenţii de la universităţile de stat, dar şi de la cele private acreditate sau autorizate, vor merge, gratuit, cu trenul. 464.000 de studenţi vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot anul calendaristic. Aceste gratuităţi înseamnă un impact bugetar de aproximativ 100 de milioane de lei pe an.

PFA și angajații cu drepturi de autor, scutiți de CASS.

Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro. Totuşi, cota de impunere de 3% rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat.

De la 1 februarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va elimina formularul 088. Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA.

Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.

Tot de mâine vor fi anulate 102 taxe nefiscale.  Detalii AICI și AICI

surse: digi24.ro/ avocat.net