ATENȚIE ELEVI! Schimbări majore pentru elevi în noul an școlar

Cu câteva zile înainte de începerea școli, elevii au de primit un anunț important.
Statutul elevului va conține noi prevederi ce îi vor bucura pe aceștia.
Una dintre acestea este legată de faptul că aceştia le pot cere socoteală profesorilor pentru notele primite. Ba mai mult, pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor „în scop educaţional”. Astfel, elevii nu mai pot fi mustraţi în faţa clasei, iar, dacă îşi corectează comportamentul, nu li se va mai scădea nota la purtare.

CITEȘTE ȘI ... LACRIMI ȘI DURERE! Doi frați, victime într-un tragic accident! Unul a decedat, celalalt e în stare foarte gravă


Una din cele mai importante prevederi ale Statutului, care intră în vigoare chiar de la începutul anului şcolar, este că elevii au dreptul să îşi conteste notele la lucrările scrise.
Mai întâi, ei pot cere explicaţii profesorului de la clasă, în cinci zile de la comunicarea notei. Dacă nu sunt mulţumiţi de argumentele dascălului, pot face plângere scrisă la director. Plângerea este analizată de o comisie formată din doi profesori care nu predau la clasă. Media notelor date de ei este cea care va fi trecută în catalog.

CITEȘTE ȘI ... Pericol pe drumurile din Argeș! Prins fără permis și cu numere false


Totodată, profesorul trebuie să îi informeze asupra notelor primite înainte să fie trecute în catalog şi trebuie să fie consultaţi în legătură cu materiile opţionale, iar participarea la aceste discipline se va face pe grupe formate special în acest sens.
În plus, profesorii nu au voie să pună absenţe ca mijloc de coerciţie, au voie să pună absenţă doar dacă elevul nu este la oră şi nu au voie să îi oblige pe copii să participe la olimpiade şi concursuri şcolare. Atunci când se aplică o sancţiune, elevii au dreptul să se apere.
De asemenea, nici o mustrare nu se face în faţa clasei sau a şcolii şi sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sancţiune aplicată, dacă, în opt săptămâni de la comunicarea pedepsei, elevul îşi corectează comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare.

Sursa: Antena1.ro