ATENȚIE ȘOFERI! Un nou act normativ a fost publicat astăzi

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală publicată astăzi în Monitorul Oficial, șoferii care, după ce au provocat un accident rutier cu victime, consumă alcool ori substanțe stuopefiante, până la recoltarea probelor biologice, vor putea ajunge la închisoare.

Printre alte modificări importante la Codul Penal, ordonanța prevede și introducerea unei noi infracțiuni la categoria celor contra siguranței pe drumurile publice, prin care șoferii să fie pedepsiți chiar și pentru consumul de alcool și stupefiante între momentul producerii accidentului și momentul în care le sunt recoltate probele biologice. Actul stabilește, pentru această faptă, o pedeapsă identică cu cea pentru conducerea sub influența alcoolului/altor substanțe, respectiv închisoarea de la unu la cinci ani.

În acest fel, șoferii găsiți cu un nivel al alcoolemiei peste limita legală (adică o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau cei ale căror probe de sânge relevă consumul unor substanțe stupefiante nu vor mai putea să motiveze aceste constatări prin consumul de băuturi sau substanțe după producerea accidentului, iar nu înaintea acestuia.

Totuși, mai prevede actul, nu vom fi în prezența unei infracțiuni dacă șoferul a consumat medicamente cu efecte similare celor stupefiante, după producerea accidentului și până la sosirea poliției la fața locului, dacă aceste medicamente sunt administrate de personal medical autorizat, fiind impuse de starea de sănătate a conducătorului sau chiar de vătămarea rezultată în urma accidentului.

 

Sursa: avocat.net