Autostrada Pitești-Sibiu- scumpită înainte să fie construită?

Deși în Master Planul General de Transport se estimează că autostrada Pitești-Sibiu va costa în jur de 167 miliarde de euro, „Perla Coroanei” infrastucturii rutiere românești, proiect promovat cu prioritate de către fostul Executiv tehnocrat, susține că autostrada va costa mai mult: „Ultimele estimări din Studiul de Fezabilitate în derulare duc preţul autostrăzii Sibiu - Piteşti la 2,2 miliarde de euro, dar este posibil să fie mai mult, poate chiar 3 miliarde de euro", spune Ionuţ Ciurea, directorul executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură (API).

Potrivit reprezentantului API, prețul final al construcției va fi totuși mai mic după licitație, anticipând că firmele vor licita sub prețul estimat în noul SF.

Autostrada Sibiu-Pitești va avea 116,6 kilometri și un cost total de 1,67 miliarde de euro. Pe forme de relief, va fi împărțită în 7 secțiuni, dintre care 4 de munte, reprezentând aproape jumătate din lungimea sa. Standardul de cost pe kilometru de autostradă este de 21,76 milioane de euro pentru zona de munte, 8,7 milioane de euro pentru zona de deal şi 5,98 milioane de euro pentru zona de şes.

CITEȘTE ȘI ... Mai mulți bani pentru părinții care își scurtează concendiul maternal

Totuți, standardele de cost luate în calcul în MGPT nu sunt aceleași cu cifrele din noul Studiu de Fezabilitate realizat de Asocierea SPEA- Tecnic Consulting, potrivit celor de la API.

De asemenea, în varianta de traseu stabilită în noiembrie 2016 pe baza acestui studiu aflat încă în derulare, autostrada Sibiu - Piteşti va avea cu 7 kilometri mai mult, respectiv 123 de kilometri.

În ceea ce priveşte diferenţa mare dintre cele două estimări de cost, Ionuţ Ciurea apreciază că cel prevăzut de SF-ul în derulare este unul mai apropriat de nivelul real, pentru că studiul este realizat într-un mod riguros, „nu din condei, din birou".

 

Sursa: economica.net