AZI! Bilanț DNA 2016 - Serviciul Teritorial Pitești a desfășurat o activitate bună...

Astăzi, la prezentarea raportului activității DNA pentru anul 2016,  a fost prezentat un scurt bilanț al fiecărei structuri teritoriale.

Serviciul Teritorial Pitești a desfășurat o activitate bună, deși au fost înregistrate unele scăderi la principalii indicatori statistici, respectiv, a numărului cauzelor de soluționat, a celor soluționate prin rechizitoriu, a numărului inculpaților trimiși în judecată și al infracțiunilor reținute în sarcina acestora cât și în ceea ce privește numărul cauzelor soluționate.

Aceste situații de scădere a indicatorilor statistici au ca și cauză faptul că activitatea a fost desfășurată cu un deficit de cadre. Inițial cu 6 din cele 8 posturi de procuror iar pe parcurs cu 7, cu 6 și respectiv cu 5 din cele 8 posturi de procuror (6 din 8 în perioada anterioară), volumul mediu a fost de circa 38 cauze penale soluționate/procuror (39 în anul 2015) și de circa 122 cauze rămase în lucru/procuror (76 în anul 2015), avându-se în vedere și activitatea judiciară desfășurată.

“Operativitatea a fost bună, din cele 151 cauze soluționate, în 66 fiind depășit termenul de 1 an de la prima sesizare (67 în anul 2015) și au existat doar 81 cauze soluționate cu depășirea termenului de 6 luni de la începerea urmăririi penale (7 în anul 2015).
Din cele 486 cauze rămase nesoluționate, un număr de 355 cauze sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare (306 în 2015) și 393 cauze sunt mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale (328 în 2015), conform art. 305 alin. (1) C.pr.pen.
Evoluția acestor indicatori statistici arată că s-a urmărit nu numai soluționarea unui număr mai mare de cauze finalizate prin rechizitoriu, ci și îmbunătățirea celerității desfășurării activității.” se arată in raport.

Kovesi a declarat că cel mai important aliat al DNA a fost reprezentat de cetățenii României.

„În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie, dar am văzut cu toţii cât de mult contează stabilitatea legislației, cât de repede poate fi anulată munca întregului sistem de justiție, nu doar a procurilor din DNA”, a spus Kovesi.