AZI ÎN ARGEȘ! Sunt așteptate 39 de grade Celsius - Recomandări pe timp de caniculă!

Vreme caniculară și astăzi.
În județul nostru sunt așteptate temperaturi de până la 39 de grade. Meteorologii avertizează că vremea caniculară se va menţine, mai ales în zona de sud a ţării, inclusiv în Capitală, până spre sfârşitul săptămânii viitoare.

CITEȘTE ȘI ... Pandurii s-au blocat la poarta închisă a stadionului!

Valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.
Avertizarea cod roşu de caniculă - care a intrat în vigoare vineri  - vizează zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.
Celelalte judeţe ale ţării se află în continuare sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 36 şi 39 de grade, cu mult mai ridicate decât mediile specifice perioadei.

Recomandări ale medicilor: Evitarea expunerii la soare între orele 11.00-18.00 şi consum de lichide
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în zilele caniculare, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, respectiv între un litru jumătate şi doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală.

CITEȘTE ȘI ... Atenție, șoferi! Sunt probleme la plata taxei de pod de la Fetești!

În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multor fructe şi legume proaspete, cum ar fi: pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.

„Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi două-trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine)”. Dacă este absolut necesar să plecaţi de acasă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, mai arată MS.

„În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului”, potrivit MS.

De luni seară, sunt posibile ploi şi descărcări electrice.

„Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare”, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă, potrivit News.ro.