Noul președinte al SUA, Donald Trump, a depus jurământul

Americanii numără orele care au mai rămas până când Donald Trump le va deveni preşedinte. În această seară, la ora 19:00, ora României, cel mai în vârstă şi cel mai bogat preşedinte din istoria ţării va depune jurământul de credinţă pe treptele Capitoliului.
Festivitățile care marchează învestirea celui de-al 45-lea președinte american au început încă din 19 ianuarie.
Şi fiindcă o dată la patru ani Washingtonul e în centrul atenţiei mondiale, autorităţile s-au pregătit ca la carte. Zeci de mii de membri ai forţelor de ordine vor fi scoşi pe străzi, mai ales că 250.000 de oameni vor protesta în oraş faţă de învestirea lui Donald Trump.
Înainte de învestire, Donald Trump se va întâlni la Casa Albă cu Barack Obama, după care cei doi vor merge împreună la sediul Congresului. Aici, Trump va depune jurământul şi va susţine discursul inaugural.
Ziua învestirii se va încheia cu tradiţionala paradă de pe Pennsylvania Avenue, care porneşte de la Capitoliu şi se încheie la Casa Albă. Iar seara, noul cuplu prezidenţial este aşteptat la cel puţin trei recepţii.

Președintele Camerei Deputaților și premierul se află în aceste zile într-un turneu în SUA și participă ceremonia de depunere a jurământului al celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
”Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump.
I-am transmis președintelui dorința noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România și #SUA la un alt nivel. Președintele Donald Trump mi-a răspuns: "We will make it happen! Romania is important for us!"
A fost un dialog cald și deschis.”, a scris liderul PSD pe pagina sa de Facebook.


Cine este Donald Trump?
Omul de afaceri american Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) și Școala de business Wharton a Universității Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization.

În anii '80, și-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales în industria hotelieră și a cazinourilor. A construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, o clădire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumpărat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon și 100 Central Park South (1985) și a cumpărat Plaza Hotel din New York (1988).
-a remarcat, în anii '90, și în domeniul transporturilor aeriene prin cumpărarea rutelor Eastern Shuttle, dar și prin investiții în cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment.

În anii 2000, afacerile sale se revigorează, relevante în acest sens fiind finalizarea turnului rezidențial de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), și începerea construcției Trump Palace, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri și în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

În prezent, Donald Trump deține proprietăți în Manhattan și este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupă poziția 156 în topul Forbes 400.

S-a remarcat și în zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) și fiind producătorul reality show-ului, "The Apprentice" (2004).
Donald Trump a fost căsătorit de trei ori. În 1977, s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) și Erik (născut în 1984). În 1992 a divorțat de Ivana Zelnickova, recăsătorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiică: Tiffany (născută în 1993). A divorțat de cea de-a doua soție în 1999. Din 2005 este căsătorit cu manechinul sloven Melania Knauss, cu care are un fiu (născut în 2006).

S-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât și prin finanțarea campaniilor celor două formațiuni. A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, și după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009.

Candidat al Partidului Republican la alegerile prezidențiale americane din 2016, pentru care și-a anunțat candidatura în iunie 2015, a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câștigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiție internă de partid cu alți patru candidați: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) și Ben Carson (chirurg).
A câștigat alegerile prezidențiale din SUA, desfășurate la 8 noiembrie 2016, învingând-o pe candidata democrată Hillary Clinton.