Bancpost - obligată să restituie clienţilor toate dobânzile şi penalităţile din ultimii 10 ani

# Argeşeanul Marius Pârvu sancţionează dur practicile bancare incorecte:

Sancţiune uriaşă şi fără precedent dispusă de ANPC săptămâna trecută! Printr-un comunicat de presă emis la începutul săptămânii trecute, instituţia care protejează interesele consumatorilor români anunţa că a amendat Bancpost pentru practici comerciale incorecte şi, în plus, că a obligat banca să dea înapoi clienţilor toate dobânzile şi penalităţile aferente creditelor pe care le-a vândut unui SRL din Olanda. Astfel, sub conducerea argeşeanului Marius Pârvu, ANPC emite cea mai drastică sancţiune faţă de o bancă comercială!

De câţiva ani încoace, mai mulţi clienţi ai Bancpost au semnalat faptul că, deşi au contractat credite de la această bancă, s-au trezit datori peste noapte la o firmă cu sediul în capitala Olandei, Amsterdam. Concret, în urmă cu mai mulţi ani, Bancpost a început să cesioneze creanţe către EFG New Europe Funding II BV, iar cei care făcuseră aceste împrumuturi au observat că ratele cresc şi tot cresc, dobânda fiind majorată semnificativ în mod unilateral. Mergând pe fir, unii dintre clienţi au descoperit că în realitate EFG New Europe Funding II BV nu ar avea niciun drept să administreze credite. Şi asta, pentru că, deşi legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare presupune că entităţile ce preiau credite ipotecare trebuie să fie instituţii financiare autorizate care să acţioneze pe pieţele de capital, se pare că EFG New Funding II BV nu ar fi înregistrată ca societate financiară. „Foarte multe din proprietăţile românilor pe care aceştia au hotărât să le achiziţioneze prin contractarea de credite la bănci sunt gajate, de fapt, după cesiune, unor SRL-uri străine cu capital social foarte mic, care sunt oricând supuse intervenţiei şi falimentului. Există posibilitatea ca împrumuturile să fie achitate cu bună-credinţă, dar după 20-30 de ani nu vom avea garanţia că ne vom recăpăta proprietatea respectivă” - atrage atenţia un client Bancpost, citat de ziarul „Bursa”, care dezvăluie şi faptul că, de fapt, ratele plătite în contul împrumuturilor la această bancă ar ajunge în nişte conturi din Cipru. În aceste condiţii, având în vedere că instituţia către care Bancpost a exportat creditele nu avea calitatea de instituţie bancară, se pare că dobânzile încasate de către acestea au fost încasate în mod ilegal.

# Creditele clienţilor - exportate către o persoană juridică neautorizată

Săptămâna trecută, în urma unor minuţioase verificări, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, instituţie condusă din martie anul acesta de către argeşeanul Marius Pârvu, a anunţat că a amendat Bancpost, pentru că a cesionat creditele propriilor clienţi unei entităţi care nu avea absolut niciun drept să administreze credite, nefiind o instituţie financiară autorizată, aşa cum cere legea.

La data de 06.08.2018, ANPC a sancţionat contravenţional Bancpost SA cu amendă în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform legii 363/2007, dar şi pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2). Astfel, a fost aplicată măsura complementară «Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost SA (fie direct, fie prin intermediul altor societăţi, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias SA etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare, penalităţi calculate şi reţinute în perioada 11.07.2008 - 27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)». În urma acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost SA la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. În consecinţă, având în vedere faptul că, faţă de debitorii cedaţi nu au fost îndeplinite formalităţile prevăzute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanţă, instituţia de credit cedentă Bancpost SA are calitate procesuală pasivă și nu se justifică acea calitate de creditor a cesionarului faţă de debitorii cedaţi. Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituţie de credit autorizată, dobânda calculată şi reţinută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionării 11.07.2008 - 27.03.2018.” - se arată în comunicatul ANPC. Cu alte cuvinte, pe motiv că au ajuns pe mâna unui SRL, Protecţia Consumatorului somează banca să dea înapoi clienţilor dobânzile şi penalităţile din ultimii zece ani, ceea ce cu siguranţă reprezintă o sumă uriaşă, greu de cuantificat la acest moment.

# Suspiciuni de spălare de bani

Conform art. 3 din legea cămătăriei nr. 216/2011, „(1)darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi (2) sumele de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (1) se confiscă. În atare condiţii, conducerea ANPC a decis să sesizeze şi alte organe competente, existând suspiciuni de spălare a banilor: „Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat şi următoarele instituţii: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor şi Banca Naţională a României.

Între timp, cum era de altfel de aşteptat, Bancpost, achiziţionată recent de Banca Transilvania, a anunţat că va contesta decizia ANPC.