Botezul în Argeș - Se schimbă regulile!

Moartea unui bebeluș, care a inhalat 110 ml apă după ce a fost scufundat în cristelniță, schimbă regulile în Argeș privind desfășurarea tainei sfântului botez.

CITEȘTE ȘI ... (Video) Bebeluș mort după ce a fost botezat - Preotul este cercetat penal


Conform Libertatea.ro, printre măsurile adoptate de Arhiepiscopia Argeșului, se numără: 

- preoții nou hirotoniți și de curând numiți vor solicita ajutorul unui preot cu experiență clericală, din cuprinsul protoieriei, care împreună cu preotul novice va oficia Taina Sf. Botez 
- preotul cu mai multă experiență va fi cel care va proceda la introducerea copilului în apa sfințită a Botezului 
- nici un botez de prunc nu va putea fi oficiat fără asistența unui preot cu experiență clericală 
- înainte botez, preotul oficiant va solicita familiei informații despre starea de sănătate a pruncului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilități care i-ar pune în pericol viața în timpul afundării în cristelniță. 
- în conformitate cu prevederile canonice și a celorlalte prevederi bisericești, taina botezului se săvârșește prin întreita afundare în apa sfințită 
- ca excepție de la regula tradițională, în cazurile în care pruncul are vulnerabilități medicale ori este agitat/speriat, plânge foarte tare, este fraged ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situații speciale (familia nu dorește afundarea copilului) prin „pogorământ”, săvârșirea Tainei Sfântului Botez se poate efectua prin turnarea de apă sfințită, din cristelniță, pe creștetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfințită din cristelniță până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfințită, de trei ori, peste capul copilului.

CITEȘTE ȘI ... (VIDEO) Primarul din Negrași- prins de jandarmi la o petrecere clandestină!

 

„Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie”, a spus ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru Adevărul.

Întrebat de ce nu există o practică unitară privind taina botezului, Arhiepiscopul Calinic a răspuns că „de obicei, Botezul se face, în general, unitar, cu deosebire că pe alocuri se impun de către credincioşi unele obiceiuri pe care le-am găsit statornicite”. Referitor la motivul pentru care a luat aceste măsuri, arhiepiscopul Calinic a spus: „Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii”.


Sursa: Libertatea.ro