Câinii care salvează vieţi vor avea propria lege

Proiectul noului act normativ a fost depus de un parlamentar argeşean.


De curând, deputatul argeșean Simona Bucura Oprescu a depus în Parlament un proiect de lege care să reglementeze folosirea câinilor salvatori montani, în conformitate cu prevederile Comisiei Internaționale de Salvare Alpină. Legea presupune asigurarea condițiilor optime acestor animale, prin hrană corespunzătoare, tratamente medicale și cursuri de instruire. Totodată, este prevăzută și o creștere cu 20% a salariilor salvamontiștilor care au în echipă un câine salvator montan, precum și plata orelor suplimentare petrecute de aceștia antrenând câinii sau în timpul misiunilor de salvare.

CITEȘTE ȘI ... 1 IUNIE! Șoferii vor fi verificaţi! Polițiștii rutieri vor face teste pentru...


 Argeșul are 3 câini salvatori
Potrivit lui Ion Sănduloiu, șeful Salvamontului argeșean, la noi în județ există 3 câini, din totalul de 10 de la nivelul întregii țări. Ei sunt distribuiți în toate zonele care prezintă risc de avalanșă, fiind specializați în misiunile de salvare pe munte, dar având și abilități excelente de a ajuta căutările la suprafață. Pentru aceștia, s-a încheiat un protocol special cu Raed Arafat, în vederea desfășurării unor activități de salvare eficiente și bine organizate.

Câinii de salvare argeșeni au participat la mai multe acțiuni, una dintre ele fiind în vara anului trecut, când au ajutat la găsirea unui cuplu de italieni care se rătăcise în Munții Făgăraș. Aceștia au fost recuperați teferi și nevătămați.

„Acest proiect de lege este foarte necesar, deoarece la momentul actual nu există un cadru legal pentru folosirea acestor câini, iar ei se dovedesc a fi extrem de eficienți, atât pe timpul iernii, cât și vara, deoarece turiștii se abat de la traseul marcat pe tot parcursul anului, iar câinii îi reperează mult mai repede, făcând misiunea de salvare mult mai eficientă. Din nefericire, nu doar neatenția turiștilor duce la situații de acest gen, în munți având loc și avalanșe sau alte fenomene cauzate de natură, dar și la acestea câinii special antrenați fac față foarte bine, astfel dovedindu-se necesitatea unor reglementări pentru utilizarea acestor animale atât de utile vieții noaste”, declară șeful Salvamontului argeșean, Ion Sănduloiu. 

Sursa:Saptamanalul Ancheta