Căpușele au făcut 7 victime în Argeș! Atenție la boala Lyme

Sezonul picnicurilor este tot mai aproape și medicii epidemiologi atenționează că în spațiile verzi pericolul poate veni din partea căpușelor. Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru copii și pentru adulți, deoarece prin intermediul ei se pot transmite numeroase boli.

Căpușele apar după topirea zăpezii, când afară se încălzește ușor și sunt cel puțin 5 grade Celsius. De obicei, perioada activă în care apar căpușele este martie-iunie, iar al doilea val vine în septembrie-octombrie. Căpușele se găsesc în ierburile înalte, în păduri, pe arbuști și la suprafața solului.

CITEȘTE ȘI ... Pesta porcină lovește iar în Argeș - Sute de animale neutralizate

 

După muşcătura de căpuşă, persoana poate prezenta simptome precum febra, amorţeala, eczeme, senzaţie de slăbiciune, durere şi umflarea articulaţiilor, palpitații sau senzație de vomă.
În cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la un specialist, deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințe pot fii grave.

În Argeș, până în prezent, șapte persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. Trei cazuri au fost înregistrate în luna mai și 4 cazuri în luna iunie.

 

 


In cat timp poate transmite o capusa boala Lyme?


Expertii de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Center for Disease Control) sustin ca in majoritatea cazurilor, capusa trebuie sa fie atasata de o persoana sau un animal mai mult de 24 de ore pentru a transmite boala.
Cu cat capusa este atasata mai mult, cu atat este mai mare riscul ca aceasta sa transmita boala. Prin urmare, este important sa identifici si sa indepartezi orice capusa cat mai rapid posibil.
Pe de alta parte, exista studii care demonstreaza ca un procent de 5-7% dintre nimfele infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi transmit boala Lyme in mai putin de 24 de ore. Exista o lucrare care a raportat un caz de boala Lyme transmis in 6 ore. In general, riscul de transmitere poate fi scazut in prima zi in care capusa s-a atasat, insa acesta nu este nul. 

 


Fereste-te de capuse la iarba verde!


Activitatile in aer liber, in zone cu padure, tufisuri, iarba inalta sau multe frunze pot creste riscul de a fi muscat de capuse. Recomandarea specialistilor de la Cleveland Clinic este sa verifici atent hainele si incaltamintea imediat ce intri in casa, pentru a identifica rapid eventualele capuse.

Cele mai mici capuse sunt de culoare maronie si de marimea a doua bolduri. Prin urmare, controleaza cu mare atentie fiecare portiune a corpului. Cere ajutorul partenerului pentru a-ti examina scalpul si verifica atent copiii, din cap pana in picioare. 

 

 


Cum te protejezi de capuse?


Preventia este cea mai buna masura de protectie impotriva capuselor atat pentru tine, cat si pentru cei dragi. Iata ce recomanda expertii CDC:
- Evita zonele cu ierburi inalte si multe frunze 
- Atunci cand faci drumetii, mergi pe centrul potecilor
- Foloseste un produs repelent care contine compusi chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 in proportie de minimum 20%, pentru o protectie de cateva ore
- Utilizeaza produse care contin permetrin pentru a trata imbracamintea si echipamentul sportiv, cum ar fi bocanci, pantaloni, sosete si corturi
- Protejeaza-ti animalele de companie. Cainii sunt foarte susceptibili la muscaturi si la unele boli transmise de capuse. Ei pot aduce, de asemenea, capuse in casa si trebuie protejati folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, sampoane sau anumite medicamente
- Odata ce ai intrat in casa, mergi direct la dus, pentru a indeparta orice risc de muscatura de capuse 
- Pune hainele pe care le-ai purtat afara  la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicata va ucide eventualele capuse de pe hainele uscate. Daca hainele sunt umede, poate fi nevoie sa le tii mai mult timp la uscat.

 

 

 

La ce trebuie sa fii atent


Boala Lyme mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli. 
Simptomele si semnele tipice includ:
- Febra
- Cefaleea
- Oboseala
- Rash caracteristic numit “eritem migrator”