Câteva mii de rromi se întorc în țară! 800 de mașini au pornit către România!

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat în această seară că în jur de 6.000 de cetățeni români și 820 de vehicule erau blocați  la granița dintre Austria și Ungaria. În urma unor discuții, Ungaria a decis deschiderea unui coridor special de tranzitare a țării între orele locale 21:00 și 5:00.

Conform informațiilor noastre, furnizate de Purtătorul de Cuvânt al Poliției de Frontieră, zona nord-vest, Laura Bondar, convoiul de mașini, format în mare parte din rromi, a plecat în jurul orei 22:00 din localitatea Nickelsdorf, Austria, urmând să intre în țară între orele 24:00 și 02:00, prin vămile Nădlac II și Cenad. 
Vehiculele sunt în mare parte microbuze de 7+1 locuri.

CITEȘTE ȘI ... Politia locală intră în subordinea MAI din această noapte!


În acest context, în ultimele ore, pe Internet au apărut diverse video-uri sau mesaje:


”Nu am postat pentru a denigra diaspora! Nu ce vedeti aici e diaspora! Terminat cu prostiile ca aia sunt oameni seriosi, cu servicii si familii, care s-au conformat fiecare directivelor din tarile in care sunt! Astia sunt cei care lucreaza la negru sau deloc, femeile usoare si cersetorii. Astia se intorc acasa, nu diaspora!!! Am postat strict pt a vedea restul tarii ce se intampla si sa-si ia masuri de precautie. Va fi explozie de virus cand o sa il imprastie astia peste tot cu acelasi tupeu cu care se comportau si in noaptea aia. Nu mai e de gluma, trebuie sa vedeti lucrurile fix asa cum sunt si sa va protejati. STATI IN CASE DACA AVETI POSIBILITATEA!  SPALATI-VA, DEZINFECTATI-VA! ” - Andreea Sandu

 

Din pacate sunt si niste crengi uscate printre multimea de oamenii care vor sa intre in tara - Armando Lungu

 

 

Autoritățile române au precizat că acești cetățeni români nu sunt numai din Italia, ci și din Spania, Austria și alte țări din vestul Europei, care au rămas blocați la graniță, după ce autoritățile de la Budapesta au decis unilateral să-și închidă granițele.
MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere, astfel încât să revină în siguranță în țară.

Cetățenii români vor primi pe Waze un traseu pe care trebuie să-l urmeze, iar autoritățile insistă să nu se abată de la el și să nu se rătăcească prin zone foarte populare, întrucât traseul este pe drumuri secundare din Ungaria.