Ce spune generalul Tudosoiu despre repartizarea aleatorie a noilor elevi

S-a conturat în sfârşit un calendar al înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, după ce Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul privind metodologia de înscriere. Astfel, potrivit documentului, între 25 februarie şi 9 martie 2020 în fiecare unitate de învăţământ se va organiza Ziua Porţilor Deschise, pentru a permite viitorilor elevi să cunoască şcoala unde vor învăţa în următorii 4 ani, cel puţin. De asemenea, până pe 20 martie, se face evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 septembrie. Confom calendarului, înscrierile încep pe data de 4 martie.

CITEȘTE ȘI ... Gripa intensifică acțiunile de dezinfectare a autobuzelor Publitrans


Părinţii trebuie să completeze la şcoala din circumscripţie sau online cererea de înscriere până la data de 23 martie. Listele finale cu copiii înscrişi se va publica pe data de 1 aprilie, la fel şi numele celor rămaşi neînscrişi, această zi marcând încheierea primei etape.

CITEȘTE ȘI ... Update: Alertă falsă la 112! Mobilizare pentru găsirea unui bebeluș ...


A doua etapă, destinată preşcolarilor care nu au avut loc la şcoala aleasă, va începe pe data de 22 aprilie. Preşcolarii care împlinesc 6 ani înainte de 31 august 2020 trebuie să intre, obligatoriu, în clasa pregătitoare, iar cei care împlinesc după această dată, o pot face doar în baza unui aviz pozitiv emis de către comisia de evaluare psihosomatică. O noutate care vine cu unele necunoscute este legată de modul de repartizare a elevilor în clase.

„Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului înscrierii, în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune“ - se arată în proiectul metodologiei de înscriere. Bucureştiul a anunţat deja că va urma exemplul care se aplică de 4 ani la Timiş, respectiv alocarea copiilor pe clase, în ordine alfabetică.
Întrebat dacă şi la unităţile din Argeş se va aplica această procedură, inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu, a declarat că nu se va merge pe această metodă de repartizare. Oricum, proiectul este în dezbatere până la data de 14 februarie 2020.
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta