Cea mai mare acțiune națională a Poliției: Sunt vizate mii de persoane!

Poliţia Română desfăşoară la nivel naţional acţiunea "Truck & Bus", pentru prevenirea accidentelor rutiere produse de şoferii care efectuează transport de persoane şi marfă, în patru zile fiind verificate 12.500 de autovehicule şi aplicate 5.000 de amenzi.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada 24 - 30 iulie, Direcţia Rutieră a Poliţiei Române coordonează, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane şi marfă.

Activităţile de control se desfăşoară simultan în toate statele membre ale UE, conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În primele patru zile ale acţiunii, poliţiştii au verificat aproape 12.500 de autovehicule şi au aplicat aproape 5.000 de sancţiuni contravenţionale.

Pe parcursul acţiunii, poliţiştii urmăresc şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care efectuează transport de persoane cu autoturisme cu până la nouă locuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

În primele patru zile ale acţiunii, respectiv în perioada 24 - 27 iulie, poliţiştii au verificat 12.449 de autovehicule, dintre care 4.886 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 7.563 de autovehicule destinate transportului de marfă.

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 2.644 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.604 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 1.040 celor care efectuau transport de marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 242 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, cinci pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 442 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 13 pentru funcţionarea necorespunzătoare a aparatului tahograf şi opt pentru utilizarea incorectă a acestuia.

De asemenea, au fost aplicate 18 sancţiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 103 pentru defecţiuni tehnice, 33 pentru depăşirea masei total maximă autorizată a vehiculului, 111 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 47 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului şi 43 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse şi 14 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecţiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, poliţiştii le-au aplicat 404 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, opt pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 902 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 108 pentru funcţionarea necorespunzătoare a aparatului tahograf şi 37 pentru intervenţii neautorizate asupra acestora şi 59 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.

De asemenea, 300 de sancţiuni au fost aplicate pentru defecţiuni tehnice, 25 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 12,5 tone, 41 pentru depăşirea limitei maxime admise a greutăţii în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12,5 tone şi 42 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, poliţiştii au aplicat transportatorilor de mărfuri 204 sancţiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 126 pentru la lipsa unor documente ale vehiculului, 28 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport şi patru pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Sursa stiripesurse.ro