CJ: Argeșul are 22 de școli cu WC-ul în curte

Marți, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat situația şcolilor din mediul rural care au WC-urile în curte. În tabelul publicat, județul nostru se afla pe locul șase în topul şcolilor care au toaletele în curte, raportul prezentând 104 unități școlare.

„La începutul anului 2018, erau 2.600 de şcoli (cu toaleta în curte - n.r.), diferenţa dintre 1.460 şi 2.600 a fost prinsă în programele PNDL I şi II. Ca urmare ne-au mai rămas acestea, pentru care, din fericire, (...) avem bani în buget, aşa încât sper să fie ultima dată când discutăm despre acest subiect.
Acum încercăm să găsim care este cea mai potrivită formulă - probabil că cea mai bună ar fi să trimitem banii la autorităţile locale cu această destinaţie, fără posibilitatea să schimbe destinaţia. Există o formulă pe care am analizat-o şi noi la minister să terminăm mai repede, în sensul că există un fel de container, o încăpere care vine echipată şi se aşază pe fosa septică. De aceea, sper să nu dureze aşa de mult construcţia acestor grupuri sanitare lipite de şcoală, în interiorul şcolii”,
a declarat ministrul Educaţiei, la Antena 3.

În această dimineață, Consiliul Județean Argeș a transmis o situație diferită.
”Având în vedere că în spațiul public circulă o listă cu situația unităților școlare cu grupurile sanitare în exterior, vă transmitem că, în ceea ce privește județul Argeș, informațiile nu sunt actualizate. În prezent, în Argeș mai sunt doar 22 de școli cu grupurile sanitare în exterior sau care mai necesită modernizare, în 11 localități din județul Argeș.
Menționăm că, în general, este vorba despre unități de învățământ destructurate. Dintre acestea, o parte se află în lucru, iar unele unități școlare de nivel gimnazial sunt cu perspectivă demografică descendentă. Reprezentanții autorităților locale și-au luat angajamentul ca până la începutul noului an școlar toate aceste obiective să fie realizate.

În perioada iunie 2016 – iunie 2018, Consiliul Județean Argeș a alocat sume în valoare totală de 19.617 mii lei, în 79 de localități, reprezentând peste 211 investiții în unitățile școlare, de la amenajarea toaletelor în incinta școlilor, până la reabilitarea, modernizarea sau extinderea unor clădiri.”, se arată în comunicat.