Cristian Gentea: „Mai bine mort în picioare decât viu în genunchi!”

Prima săptămână de la anunțarea candidaturii lui Cristian Gentea (președintele PSD Pitești) s-a consumat sub semnul personalității acestuia, care nu a fost niciodată comodă (nici măcar pentru colegii de partid) și care nu se anunță nici acum a fi, Gentea dând semnalul că a luat foarte în serios lupta pe care și-a asumat-o și că o va duce pe toate fronturile, fără ezitări sau bâlbe. 
„Mai bine mort în picioare decât viu în genunchi!”, a fost unul dintre comentariile săptămânii, parte din răspunsul dat de candidatul PSD unui alt om politic care l-a întrebat dacă ar putea să ierte vreodată trădarea fostului viceprimar Sorin Apostoliceanu și să arate deschidere către orice fel de colaborare cu acesta în conducerea viitoarei administrații a Piteștiului. 

 


► Gentea  - singurul președinte de filială care a fluierat în biserică de câte ori a vrut


Ceea ce în politica mioritică ar putea suna ca o abordare de campanie, în cazul lui Cristian Gentea (cunoscut ca fiind extrem de pasional și drastic în relațiile interumane) reflectă o poziție manifestată a la long în stilul său de a face politică. Gentea nu este un personaj plat sau comod, are trăiri destul de intense și păreri destul de ferme, încât mesajul său referitor la fostul coechipier să fie interpretat exact așa cum a fost emis: nu există loc de pace, iar trădarea percepută de Cristian Gentea este biserica iadului descrisă de autori. 
De altfel, inclusiv la nivelul propriului partid, Cristian Gentea și organizația lui au fost   mereu „stat în stat”, Piteștiul fiind intangibil cumva în deciziile de la județ și de la centru. Cu o autonomie a organizației dobândită pe sistemul mâinii de fier, dar confirmată mereu în alegeri, Cristian Gentea și-a permis „luxul”  (lux rar într-un partid milităros cum este PSD-ul) să fluiere în biserică de câte ori a avut ceva de spus, de comentat sau de criticat.  
Privind înapoi, candidatul de astăzi este omul anti-sistem, adică președintele de filială care a înjurat la Dragnea când a avut chef de înjurat, l-a exclus pe Cătălin Rădulescu când a avut chef de exclus, i-a „trântit” pe parlamentari de câte ori nu i-a convenit prestația lor, a asigurat întotdeauna locul PSD Pitești pe listele partidului, a criticat ca fiind o porcărie măririle de salarii din CJ-ul condus de pesediști, a blocat proiectele primarului (său) Ionică de câte ori i s-a părut ceva aiurea, și-a dat demisa ca să își protejeze oamenii (cazul managerului de la Finanțe, Lucrețiu Tudor) și nu s-a comportat niciodată ca și când el ar avea nevoie de un partid, ci ca și când partidul ar avea nevoie de lider ca el. În egală măsură, n-a deraiat, nu s-a văzut niciodată pe sub plopii fără soț cu lideri din alte partide, a sărit la gâtul adversarilor politici cu aceeași pasiune și înverșunare, nu s-a dat înapoi de la victoriile sau eșecurile PSD. „Mai bine mort în picioare decât viu în genunchi!” capătă altă semnificație în context, când contextul se numește Cristian Gentea. 

 

 


► Omul anti-sistem sau CU CINE și-a făcut PSD-ul curaj ca să câștige Piteștiul

 

♦ 10 august 2015. Sursa: „Flux 24”. „Ponta a lăsat cu ochii în soare PSD Argeș: S-a băgat pe fir Daniel Constantin”


Cristian Gentea, preşedintele PSD Piteşti, a atacat la conferința de presă a partidului lipsa de impunere a organizației județene la București în fața premierului Victor Ponta și că liderul ALDE, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, și-a numit omul la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), post dorit de PSD Argeș, scrie „Jurnalul de Argeș”. (…)


„Sunt nemulțumit că nu reușim să ne impunem la București. Vă dau un exemplu. Toată activitatea nucleară din România este controlată de Comisia Națională pentru Control al Activităților Nuclere. Până acum a fost președinte acolo un domn susținut de PC, dar a ieșit la pensie. În această comisie există mai multe direcții, iar una dintre ele este condusă de către Radu Viorel ce lucrează din 1994, fiind director din 2008 la Direcția Supravegherea Utilizării Radiațiilor Ionizante din CNCAN. El este super profesionist. Dl Valeca, care nu are nicio vină, a vorbit cu premierul Victor Ponta și i-a precizat acestuia varianta noastră, iar premierul a spus că așa rămâne. Dar, după cinci zile, dl Daniel Constantin, care e deputat de Argeș, a făcut o nouă propunere care s-a acceptat pe loc. Acum președinte acolo este Gabril Petre, șef-dispecerat CEZ. Vă dați seama cât contează cuvântul Argeșului la București”, a precizat Cristian Gentea.

 

 

♦29 iunie 2017. Sursa: „Jurnalul de Argeș”. Cristian Gentea: „Un parlamentar şi-a permis să mă ameninţe”

 

Numirea la conducerea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea a lui Bogdan-Florin Gorunescu, fost director Hidroserv, amic și vecin, în Curtea de Argeș, cu nimeni altul decât deputatul PSD Mircea Drăghici, a indignat conducerea filialei județene de partid, care nici măcar n-a fost consultată cu privire la numele celui care avea să ocupe această funcție.
De la secretarul executiv PSD Argeș, Ion Georgescu, până la președintele CJ Argeș, Dan Manu, social-democrații argeșeni au confirmat că la nivel de filială nici măcar n-a fost luată în discuție nominalizarea lui Gorunescu.
Ba mai mult, președintele executiv PSD Argeș, Cristian Gentea, a afirmat că hotărârea Biroului Permanent al partidului fusese cu totul alta și că un anume deputat în Argeș, al cărui nume nu dorește să-l precizeze, i-a trimis un SMS în care i-a comunicat că există o altă hotărâre a Biroului Permanent, prin care doar el, din fotoliul de parlamentar, se ocupă de Apele Române.
Despre cine este vorba, e de la sine înțeles – Mircea Drăghici, potrivit surselor „Jurnal de Argeș”, de altfel primul nume vehiculat ca răspuns la întrebarea: cine se află în spatele propulsării lui Gorunescu în fotoliul de Director ABAA-V?  
Cum era e așteptat, deputatul Drăghici, vecin de vilă și prieten cu Gorunescu, a negat la conferința de presă a PSD de săptămâna trecută, că ar avea vreo legătură cu această numire. (…)


„Acel parlamentar cu care am discutat o dă la întors. Eu am SMS-urile (…) Vreau să vă spun, în exclusivitate, că parlamentarul respectiv – nu spun cine este – și-a permis să mă amenințe că e posibil să nu mai fac parte din Consiliul de administrație de la Societatea Națională Nuclearelectrica, în urma reacțiilor mele. Eu sunt membru provizioriu acolo, patru luni de zile. I-am spus: băi băiatule, uite care este treaba… Eu sunt propus acolo de Ministerul Energiei. În momentul în care Ministerul Energiei spune că nu mi-am făcut treaba și spune că mă retrag din Consiliul de administrație al SNN, plec acasă, nu e nicio problemă, fiindcă ei m-au  propus… Dar să mă amenințe el, mie nu-mi convine. Cine crede că-și bate joc de județul Argeș, cum face parlamentarul ăsta, în mine va avea un dușman, indiferent că plec de acolo, că nu mă interesează…. Pot să-mi văd liniștit de treabă la primărie, la partid…. Eu acolo m-am dus ca specialist. Să se uite cine a avut cele mai multe voturi când s-a ales Consiliul de administrație, pentru că acolo nu e numai Ministerul Energiei, sunt vreo 30 de acționari”, a declarat, exclusiv pentru „Jurnalul de Argeș”, Cristian Gentea.


Președintele executiv al PSD Argeș consideră că amenințările au legătură directă cu afirmațiile făcute de el săptămâna trecută în legătură cu numirea lui Gorunescu și spune că la nivel de partid lucrurile nu vor rămâne așa.


„De ce aceste amenințări? Pentru că știe că mi-a dat acel SMS (…) Din păcate, o bună parte din parlamentarii noștri își închipuie că ei pot să ia câte o halcă din județul ăsta, de care să se ocupe, și numai el discută acolo. Nu se face așa ceva, nu există acest lucru. O să vadă că lucrurile nu stau deloc așa. Eu v-am spus că voi avea reacții foarte dure. Primarul municipiului Pitești, la fel. Ce-și închipuie ei?! Despre numirea de la Ape s-a spus inclusiv că nu era nevoie să fie întrebat PSD-ul în legătură cu această numire”, a mai declarat, pentru „Jurnalul de Argeș”, Cristian Gentea.

 

 

♦ 16 martie 2018. Sursa: PSNEWS.RO.  „Probleme pentru Cătălin Rădulescu: PSD Pitești i-a retras sprijinul politic”


Probleme pentru deputatul PSD de Argeș, Cătălin Rădulescu (poreclit „Mitralieră”, „AKM” și „Rambo”). Acesta a rămas fără sprijin politic în PSD, în urma unei decizii luate joi seară de Comitetul Executiv al filialei din Pitești.


„Imaginea organizaţiei a fost grav afectată şi trebuia luată o măsură. Propunerea a fost aceea de retragere a sprijinului politic pentru orice funcţie de parlamentar, europarlamentar, preşedinte al Consiliului Judeţean, primar, viceprimar şi orice funcţie numită în cadrul administraţiei publice centrale sau locale”, a declarat preşedintele PSD Piteşti, Cristian Gentea, potrivit Agerpres. „Din cei 55 de membri ai Comitetului Executiv Municipal au fost prezenţi 51. În urma votului, au fost 40 de voturi pentru retragerea sprijinului politic, cinci voturi împotrivă şi şase abţineri”, a precizat Gentea.
 

 

 

 

♦ 2 noiembrie 2018. Sursa: „Euroactiv”. Președintele PSD Pitești: „Ne facem preș când vin cei de la București!”


Președintele PSD Pitești, Cristian Gentea, a spus că el ar merge cu parlamentarii din Argeș peste Liviu Dragnea și i-ar spune să facă ceva, altfel nu îl mai votează, afirmând că se fac preș toți când vin „cei de la București".


„Eu vreau să-l conving pe domnul Valeca (președintele PSD Argeș - n.r.) să facă cum aș face eu: mi-aș lua parlamentarii, m-aș duce direct peste domnul Dragnea și i-aș spune: «Bă, dacă nu faci asta, noi nu mai votăm și gata!». Din păcate, nu e normal să se întâmple așa ceva, dar aici s-a ajuns, aud că așa fac alții din alte județe", a declarat Gentea într-o conferință de presă, potrivit unui clip video postat de Argeș TV.


De asemenea, acesta mai afirmă că se face un cerc în jurul șefului, făcând referire la Liviu Dragnea, iar acest cerc nu poate fi pătruns. Gentea a mai povestit că atunci când vin „cei de la București, ne facem preș”.


„Mai avem și chestia asta din alte vremuri, se face un cerc în jurul șefului ăla mare și nu mai poți să pătrunzi. Este numai greșeala noastră, pentru că, atunci când îi aducem aici pe cei de la București, ne facem preș. Punem primarii să nu pună întrebări incomode. Cei de de la București pleacă și zic: «Da, e în regulă, ăștia la Argeș sunt proști…» și noi rămânem cu problemele noastre și nu ni le va rezolva nimeni", a continuat acesta.

 

 

♦ 3 NOIEMBRIE 2018. Sursa: „Revista 22”. „Lider PSD, nemulțumit că nu poate ajunge la Dragnea să-i spună că a scăzut nivelul de trai!”


Liderul PSD Pitești, Cristian Gentea, este foarte dezamăgit că nu are acces la liderul PSD Liviu Dragnea ca să-i spună că, în ciuda măririlor de salarii, a scăzut nivelul de trai.
Liderul PSD Pitești, Cristian Gentea, a declarat vineri că a fost demarată o analiză la nivelul organizațiilor din localitate după prezența slabă de la referendum, acesta fiind de părere că „lumea este foarte dezamăgită.”


„Am vrut să trag un semnal de alarmă pe marginea prezenței la referendum. Am început să fac o analiză în toate organizațiile mele. Lumea este foarte dezamăgită. Au crescut salariile, pensiile, s-au făcut lucruri bune. Dar au crescut și prețurile în ritm egal. Nu rămâne omul cu nimic în buzunar! Văd și circul de la televizor... De aceea nu a venit lumea la referendum!”, a declarat Gentea. 
Liderul social-democrat din Pitești mai spune că nu are acces la Liviu Dragnea, pentru a-i spune care sunt problemele în teritoriu: „Cu domnul Dragnea problema e că nu suntem băgați în seamă. Nu prea putem să îi spunem personal problemele, pentru că nu avem acces la dânsul!”

 

 

♦  8 februarie 2019. Sursa: „Jurnalul de Argeș”. Cristian Gentea: „Mărirea de salarii de la Consiliul Județean Argeș e o porcărie!”


Prezent la ultima conferință de presă PSD Argeș, președintele executiv Cristian Gentea a criticat dur și argumentat măririle uriașe de salarii ale angajaților de la Consiliul Județean Argeș.

„Mărirea de salarii la Consiliul Județean Argeș la toată lumea este o mare prostie. E o porcărie această mărire și îmi asum ce spun. La Primăria Pitești nu s-a făcut așa, acolo nu s-au mărit salariile”, a spus printre altele Cristian Gentea, unul dintre foarte puținii membri PSD Argeș care mai au curajul să aibă opinii critice în partid, inclusiv față de colegi din partid.

 


♦ 18 februarie 2019. Sursa: „Universul argeșean”. Cristian Gentea și-a dat demisia de la șefia PSD Argeș


Cristian Gentea și-a dat demisia de la șefia PSD Argeș. Gentea și-a depus demisia din funcția de președinte executiv al PSD Argeș. Acesta anunțase în urmă cu o săptămână că va face acest lucru. De la ce a pornit totul?! De la schimbarea directorului de la Finanțe Argeș, Lucrețiu Tudor. Deși Biroul Permanent Județean (BPJ) a decis susținerea lui Tudor pentru funcția de șef la Finanțe Argeș, acesta conducând instituția un an de zile și având rezultate foarte bune, se pare că noul director este acum Dumitru Braia, fostul director adjunct al Finanțelor de la Teleorman. Cristian Gentea a declarat că, dacă va fi numit alt director, fără să existe vreun motiv întemeiat, își va da demisia din fruntea partidului.

 

 

  ►SUNT CANDIDAT PSD ÎN PITEȘTI – ORAȘUL NOSTRU! DA, SUNT! CEILALȚI ȘTIU CE SUNT EI? 


Privind înapoi, peste ani, te întrebi ce fel de pesedist este Cristian Gentea.  Membru al partidului din 15 februarie 1996. Președinte executiv la județ, reconfirmat prin alegerile din anul acesta. Lider absolut al Organizației Pitești. Cu propriile păreri, valori, cu propria minte și propria personalitate. Fără trădări, fără dezertări, fără să se mintă sau să-i mintă pe alții. Înainte de închiderea ediției, consemna pe paginile publice, mai explicit  decât oricine: 


 „Constat pasiunea cu care mai mulți piteșteni activi în mediul online (independenți sau angajați politic) critică sau au rezerve vizavi de candidatura mea, invocând criterii de partid. 
Nu sunt contestate abilitățile manageriale, proiectele sau bunele mele intenții. Nu sunt contestat eu ca OM și nici ce pot realiza eu ca PRIMAR. Nu-mi sunt contestate valorile personale și morale. Asta nu poate decât să mă bucure și să mă reconvingă că am făcut bine să candidez!
99% dintre reacții și rezerve au legătură cu apartenența la partidul în care sunt membru de peste 24 de ani și alături de care voi rămâne, neclintit, atâta timp cât desfășor o activitate politică.
Încep prin a spune că eu regăsesc în PSD - în doctrina, abordările și actele de guvernare ale partidului meu – elemente care mă reflectă ca om și ca cetățean. Colegi extrem de mulți și bine pregătiți, în toate domeniile de activitate. Grijă față de oameni. Patriotism. Primari gospodari, certificați în numeroase lupte electorale. Parlamentari uniți. Anduranță în fața tuturor atacurilor. Măsuri sociale și economice reale. Guvernări bune, orientate spre nevoile cetățenilor, spre categorii profesionale indispensabile într-o societate sănătoasă, spre copii și bătrâni, spre valorile naționale. Nu am spus niciodată (și cine mi-a urmărit abordările publice o știe!) că PSD este partidul perfect, care nu a avut greșeli, că nu a avut momente de răstriște sau de îndepărtare de la electorat. 
Or fi alții, din celelalte partide!, perfecți și fără de prihană! 
Noi am fost normali, cu bune, cu rele, dar întotdeauna lângă oameni și mai puternici decât orice formațiune născută conjunctural și cu durată de viață limitată. 
Pe scurt, nu mă dezic, ci mă mândresc că PSD m-a girat să lupt pentru Pitești! 
Urasc trădarea, mercenarii, oamenii care părăsesc corabia, oportuniștii și vânzătorii de visuri! Iar pe ceilalți îi întreb sincer: eu sunt membru și președinte PSD! Ei știu cine sunt ei?”