Croitorul salciei- exponatul lunii iunie la Muzeul Județean

Cei care vor vizita Muzeul Județean Argeș în această lună, au ocazia să vadă o specie interesantă de gândac din familia Cerambycidae (Croitori). Este vorba despre Aromia moschata (Linnaeus, 1758), numită popular Croitorul salciei, Croitorul aromat, fiind exponatul lunii iunie la Muzeul Județean.

Această specie se remarcă prin coloritul său foarte variabil, cu luciu metalic. La formele tipice, corpul este verde cu picioarele și antenele albastre sau corpul este albastru cu antenele și abdomenul verzi. În natură au fost observate numeroase variații și combinații de culori, ce conferă un aspect deosebit exemplarelor respective.

De asemenea, adulții au dezvoltat un mecanism de apărare ce constă în emiterea unei substanțe chimice repelente cu miros de mosc, de unde și numele speciei “moschata”, sau numele popular de “Croitorul (gândacul) aromat”.

Exponatul poate fi văzut de marți până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.