Cum a intrat virusul pestei în exploataţii?

24.000 de porci trebuie ucişi la Macro Suin Costeşti şi alţi peste 42.000 la DanBred în Slobozia. În ambele exploataţii profesionale de creştere a porcilor s-au depistat cazuri de pestă porcină africană, ceea ce a dus la neutralizarea tuturor animalelor. La Macro Suin analizele au confirmat prezenţa virusului pe data de 25 februarie, iar probele au fost recoltate de la porcii găsiţi morţi în cadrul exploataţiei. Ancheta de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la care participă şi specialiştii de la centru, verifică să vadă cum a pătruns virsul în spaţiile unde se creşteau porcii, pentru a putea preîntâmpina asemenea situaţii în viitor, după cum ne-a declarat directorul DSVSA, Sorin Sorescu. Ca şi la DanBred, care se află la a treia exploataţie afectată, şi la Macro Suin existau măsuri de protecţie foarte bine puse la punct.

„Normele de biosecuritate aplicate sunt foarte stricte, la intrarea în fermă fiind un filtru sanitar-veterinar prevăzut cu vestiare, duşuri cu apă caldă, fiecare angajat sau vizitator conformându-se procedurii de biosecuriate atât la intrare, cât și la ieşirea din fermă.”, se arată pe site-ul oficial al Macro Suin.

După cum ne-a mai explicat directorul DSVSA Argeş, Sorin Sorescu, până la finele săptămânii trecute fuseseră neutralizaţi 23.000 de porci, urmând să se finalizeze această acţiune săptămâna aceasta. Ulterior se va evalua şi calcula valoarea despăgubirilor, la fel cum se va proceda şi cu DanBred, deoarece nici aceştia nu au primit niciun leu până acum pentru porcii sacrificaţi din cauza PPA. La începutul anului 2019, unul dintre proprietarii fermei din Costeşti, Cătălin Ene, îşi exprima, în publicaţiile de profil, îngrijorarea privind pericolul pestei porcine. 


Ferma Macro Suin se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare şi cuprinde 12 hale cu suprafeţe de aproximativ 2.000 metri pătraţi fiecare, împărţite în mai multe compartimente tehnologice de creştere a porcilor, care adăpostesc circa 70.000 de capete de suine. Producţia de porc gras este destinată integral pentru sacrificare în abatorul propriu care are o capacitate de producţie de 200 t/săptămână. 


Pe data de 5 martie, erau active următoarele focare și cazuri de pestă porcină africană:
# 3 focare de pestă porcină africană în exploatații nonprofesionale din localitățile Voroveni, comuna Davidești, Căpățânenii-Pământeni, comuna Arefu și Albeștii-Pământeni, comuna Albeștii de Argeș, care în prezent este activ; 
#  4 focare de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești care în prezent sunt active;
# 14 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare.
 

 

Preluare Saptamanalul Ancheta