DE MÂINE! Scumpiri în lanț! Vor crește inclusiv ratele la bănci

De la 1 octombrie, facturile la energia electrică și prețul carburanților se vor majora, ceea ce va atrage un val de scumpiri pentru cele mai multe produse și servicii. Modificările se vor observa la cumpărarea alimentelor, dar și în privința ratelor bancare.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat, pentru AGERPRES, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

De asemenea, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

În ceea ce privește prețul carburanților, după  majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, de la 1 octombrie urmează o creștere similară. 

Aceste produse sunt folosite în masă și vor duce  la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare. Conform președintelui federațiilor sindicale din industria alimentară, Dragoș Frumosu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească cu 5-6%.