UPDATE! Vezi reacțiile la ”cald” din cadrul dezbaterilor de la Ministerul Justiției

UPDATE: Mesajul președintelui: ”Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă.”

UPDATE: Soluție neașteptată din partea societății civile pe tema Ordonanței!  Preşedintele fundaţiei EurHONEST, Florin Ghiulbenghian, a venit cu propunerea ca cei ce vor fi graţiaţi în acest val să piardă dreptul de a participa la luarea deciziilor publice timp de cinci ani. Această condiţie i-ar viza, cu precădere, pe oamenii politici.

"Aş dori să vă ofer o soluţie, la ceea ce se discută public acum. Cei care beneficiază de această legislaţie ar trebui să fie condiţionaţi să nu poată participa 5 ani de zile la luarea deciziilor publice, politice, pentru a nu putea fi acuzaţi că faceţi această graţiere sau amnistie doar pentru oamenii politici", a spus Ghiulbenghian.

UPDATE: Ministrul Justiţiei spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice. Florin Iordache a făcut această precizare răspunzând unei întrebări puse de jurnalistul Liviu Avram.  

Aproximativ 200 de persoane s-au înscris la dezbaterea publică organizată astăzi de Ministerul Justiţiei.
Sunt discutate celor două proiecte controversate, al graţierii colective şi cel de modificare a Codului penal, prin care se propun amendamente la definiţiile abuzului în serviciu şi conflictului de interese.

Potrivit declarației ministrului Justiției Florin Iordache, de prevederile acestui proiect de lege nu vor beneficia „nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști”.

„Un proiect al legii grațierii, de acest proiect vreau să fac precizarea că nu vor beneficia, în forma pe care noi am inițiat,-o nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști și condiția pe care noi am pus-o este de recuperare a prejudiciului”, a spus ministrul.

Dezbaterile se vor ține în mai multe serii, deoarece sala nu permite mai mult de 90 de scaune. Reprezentanții presei pot fi prezenti la discuții, dar nu vor putea transmite imagini în direct.
Dezbaterea este ultimul pas înainte ca Executivul să decidă cum adoptă proiectele - prin OUG, prin asumarea răspunderii sau trimiterea în Parlament a unor proiecte de lege.

CITEȘTE ȘI ... Faurecia construieşte o nouă hală de producţie în Argeş

Discuțiile au loc în condițiile în care aseară s-au înregistrat cele mai ample proteste de stradă față de aceste două proiecte de ordonanță. Peste 90.000 de oameni au protestat, duminică seară, în toată țara și în diaspora față de proiectul amnistiei și cel al modificării Codului penal.

Sursa Digi24