DIN IANUARIE! Tichetele de masă vor fi ...

Situația tichetelor de masă este incertă în condițiile trecerii la impozitarea cifrei de afaceri în loc de cea a profiturilor, la firmele cu venituri sub un milion de euro.

În urma acestei modificări numărul  persoanelor care vor beneficia după data de 1 ianuarie 2018 de tichete de masă ar putea scădea substanțial.

La ora actuală, firmele cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000 de euro și un milion de euro, precum și o parte a celor care au cifră de afaceri sub 500.000 de euro , plătesc impozit statului raportat la profitul lor. Impozitul este la rândul lui calculat prin scăderea din profitul brut a cheltuielilor deductibile în rândul cărora acum se găsesc cheltuielile așa-zis sociale. Statul le recunoaște în proporție de 5% din fondul de salarii.

Din ianuarie, companiile vor plăti impozit în funcție de veniturile lor și nu în funcție de profitul acesteia. În acest fel, foarte mulți angajatori nu vor mai fi motivați fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din profitul impozabil.

Totodată, bugetarii vor fi afectați prin noua lege a salarizării conform căreia aceștia nu vor mai primi din decembrie 2018 bonuri de masă, ci o indemnziație de hrană egală cu echivalentul a două salarii minime pe economie.