Aseară, intr-o gară din județul Suceava, un polițist ce se afla in misiune de patrulare, a fost injunghiat mortal de către un tânăr, care l-a atacat din spate și i-a provocat initial o rană gravă la gît. Polițistul a fost doborît la pământ, după care agresorul a continuat să il injunghie in mai multe zone ale corpului.

Sorin Vezeteu era agent şef de poliţie, ajutor şef de post la Postul de poliţie Transporturi Feroviare Suceava, avea 38 de ani și era tatăl a doi copii.

Atacatorul şi-a recunoscut fapta, refuzând să o justifice în vreun fel, în condiţiile în care a afirmat că nu îl cunoaştea pe poliţist. O ipoteză ar fi  că tânărul avea o aversiune faţă de poliţişti, în general, după ce a stat în arestul Poliţiei din Spania, în urmă cu câţiva ani

Tragedia a șocat intreaga țară și cu puțin timp in urmă, Sindicatul Național al agenților de Poliție din România a transmis un comunicat adresat ministrului MAI - Carmen Dan. In mesaj Poliția subliniază faptul că nu au in dotare instrumentele necesare să se apere in cazul unui atac decât lupta corp la corp și nu in ultimul rând, că nu sunt proceduri clare care să reglementeze cum și in ce măsură se pot apăra polițiștii.

Doamna ministru Carmen Dan, ati iesit cu pareri de rau pe Facebook si cu mesaj de sustinere pentru familia colegului nostru de la Politia TF Suceava, cazut la datorie in cel mai tragic mod. Cum le explicati celor doi copii ramasi orfani de tata ca, daca mai-marilor din minister si politica le-ar fi pasat, tatal lor ar fi putut fi in viata?!

I-ati asigurat de sprijin „in aceste momente grele”. Cum ar fi fost sa-l sprijiniti in viata pe politistul Vezeteu Sorin si sa nu fi patrulat singur pe un peron de gara?

20 iulie 2017, inca o zi neagra in calendarul Politiei Romane, inregistrata chiar cand instanta l-a pedepsit pe criminalul „Dulaului”. Criminalul a primit o pedeapsa dar Politistul Roman a ramas in aceeasi pozitie: functionar umilit intr-un sistem corupt care isi poate intalni moartea la orice colt de strada, zdrobit de vreo masina, cu gatul taiat ori tarat prin anchete de vreun bogat sau politician. Fiecare politist este un barbat curajos care si-a ales meseria cu sufletul si constiinta, sa-si apere semenii, sa-si dea viata pentru tara lui, dar nu asa!!

Pentru asta, tara trebuie sa-l respecte, sa-l remunereze si sa-i asigure logistica, nu sa-l puna intr-o lupta corp la corp cu orice criminal!

Cati politisti trebuie sa mai moara sa acceptati ca functionam intr-un sistem criminal, asemenea unei boli autoimune, care distruge din interior? Cati copii trebuie sa ramana orfani, cate familii nenorocite aveti nevoie sa luati masuri elementare de dotare si protectie a politisilor?

Cat timp trebuie sa mai treaca pana cand va fi elaborat un adevarat Statut al Politistului si un set de Proceduri care sa clarifice si sa legifereze onest orice actiune a Politistului? Iesiti in strada si discutati cu politistii care s-au saturat sa functioneze dupa liberul arbitru, in lipsa de proceduri, ca mai apoi sa fie trasi abuziv la raspundere. Intrebati-i pe cei ”cocotati pe scaune” de sefi daca au constiinta incarcata de atatea tragedii si ce au facut sa schimbe lucrurile!

Doamna ministru, S.N.A.P. considera ca odata cu parerile de rau ale M.A.I. trebuia sa apara si prima sau primele masuri care sa arate politistilor ca intentionati sa indreptati lucrurile!

Sindicatul National al Agentilor de Politie este indurerat de moartea colegului nostru de doar 38 de ani Vezeteu Sorin, pe care meseria sa l-a asezat in Calendarul Eroilor Politiei Romane!

Dumnezeu sa-i aiba-n paza sufletul, sa-i ajute familia indurerata sa poate trece mai usor peste drama ce le-a schimbat vietile pentru totdeauna! se arată in comunicat.