Dr. Adrian Tase: „Transpirația se tratează prin dușuri, spray antiperspirant și portul de ciorapi și pantofi din materiale..

Transpirația este o reacție normală a corpului care apare fie după un efort îndelungat, fie din cauza vremii călduroase sau purtarea hainelor prea groase.

Când transpirația devine excesivă, acesta poate fi un semn al unor afecțiuni. Despre toate aceste lucruri ne vorbește medicul cardiolog, conf. univ. dr. Adrian Tase.

Ce este transpirația?
Transpirația este secreția glandelor sudoripare care se găsesc mai ales axilar (subbraț), la nivelul palmelor și plantelor (picioare), pe cap și pe față, etc., și reprezintă un răspuns natural la condițiile meteo caniculare, activitatea fizică, stres, și sentimente de teamă și furie.

Care este rolul transpirației?
Corpul uman își menține temperatura centrală constant de 37 grade Celsius prin mecanismele fiziologice de termoreglare coordonate de hipotalamus. Transpirația are un rol de răcire a organismului supraîncălzit de căldura estivală, efort fizic intens, febră, hormoni tiroidieni și sexuali masculini (de regulă, bărbații transpiră mai mult) și feminini (în special în sarcină, menopauză), etc.. Ea trebuie analizată în corelație cu mediul înconjurător și nivelul de activitate fizică.

Din ce este compusă transpirația?
Lichidul secretat de glandele sudoripare conține apă (99%) și săruri minerale. Ulterior, el preia de pe piele bacterii vii și moarte, celule epiteliale descuamate, impurități, etc.

CITEȘTE ȘI ... Căldură sufocantă în Argeș! Când se schimbă vremea

 

De câte feluri este transpirația?
Transpirația poate fi clasificată în: 
- hiperhidroză focală primară (axile, mâini și picioare, față și cap) și
- hiperhidroza generalizată secundară ce poate fi cauzată de boli cardiace, inclusiv infarct miocardic, cancer osos sau hepatic, limfoame și leucemii, boli endocrine ale tiroidei și glandelor suprarenale, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale măduvei spinării, boli degenerative – Parkinson, menopauză, boli pulmonare, boli infecțioase ca tuberculoză sau SIDA, hipoglicemie la diabetici, șoc anafilactic sau de altă cauză, deranjamente digestive, sevraj la alcool sau alte substanțe, sau chiar de tratamentul cu antiinflamatoare, antibiotice, antidepresive clasice, pilocarpină administrată pentru uscăciunea gurii, sau ionul de zinc administrat ca supliment alimentar.

Are transpirația miros?
În principiu, nu. Transpirația copiilor nu miroase. E apă cu săruri minerale. Mirosul neplăcut vine de la bacteriile vii sau moarte de pe piele, factorii hormonali, imposibilitatea de a face duș de mai multe ori pe zi, factorii poluanți, etc.

Care sunt factorii care influențează transpirația și când devine transpirația excesivă?
Sistemul nervos vegetativ parasimpatic lucrează mai intens în condiții de stress, furie, teamă, căldură excesivă endogenă sau exogenă, dând comanda de secreție glandelor sudoripare.

Ce probleme ascunde transpirația excesivă?
Diaforeza poate fi revelatorie pentru medicul diagnostician atunci când este prelungită, nocturnă, însoțită de dureri retrosternale, scădere în greutate, febră, dispnee, sau tahicardie. 

Se poate vorbi și despre lipsa transpirației?
Anhidroza sau adiaforeza apare atunci când glandele sudoripare lipsesc, situație congenitală similară cu sindromul Sjoegren în care lipsesc glandele lacrimale și salivare.

Cum se tratează transpirația excesivă?
În mod curent, prin dușuri frecvente urmate de spray antiperspirant sub braț, portul de ciorapi și pantofi din materiale naturale. Metodele medicale depășesc cadrul acestui articol fiind de competența specialistului. (AlCl3, botox, iontoforeza, anticolinergice cum este pilocarpina). Diaforeza poate fi utilizată și în scop terapeutic ca saună finlandeză.