500.000 de euro pentru cei care construiesc aziluri de bătrâni

Decizie importantă luată de executiv, care a adoptat un memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanțarea programului „Ana Aslan – gROwth, rezidențe pentru vârstnici. Practic, prin acest program guvernamental se dorește sprijinirea întreprinzătorilor privați care vor să construiască centre private pentru îngrijirea bătrânilor prin oferirea de servicii specifice. Susținerea financiară va consta în acordarea unui ajutor nerambursabil care poate ajunge până la 500.000 de euro, pentru construirea, reabilitarea sau amenajarea și dotarea de centre rezidențiale pentru persoanele vârstnice. 

CITEȘTE ȘI ... ANM: Alertă în Argeș! Cod portocaliu de vreme rea


Conform normelor adoptate, ajutorul financiar va fi plătit la terminarea lucrărilor și după obținerea autorizației de funcționare provizorie dată de Ministerul Muncii astfel: până la 50% dacă centrul se află într-o localitate din primele 10 județe după nivelul de dezvoltare regională, până la 75% dacă azilul se află într-o localitate din următoarele 10 județe în aceeaşi ierarhie și până la 100% dacă centrul pentru vârstnici se află într-o localitate din ultimele 20 de județe. Schema de ajutor minimis se va derula până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din care 2 miliarde în anul 2019. 

 


Pentru acordarea acestui ajutor pot aplica persoane juridice, inclusiv organizații neguvernamentale, fundații, care vor realiza construcția și/sau dotarea centrelor rezidențiale la standarde adecvate de locuire și îngrijire a persoanelor vârstnice. Vor putea fi eligibile atât cheltuielile de construcție, reabilitare, amenajare și dotare, cât și cele pentru asigurarea utilităților necesare, respectiv alimentare cu apă, gaze, telecomunicații, energie electrică etc. De menționat ar fi faptul că aceste centre trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum: să ofere condiții de  cazare persoanelor singure, dar și pentru 2 sau 3 persoane asigurându-le 25 mp/persoană (garsonieră sau apartamente), pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale; să aibă maxim un etaj dacă nu au lift, pentru a facilita deplasarea locatarilor și al personalului medical și de asistență; să asigure, de asemenea, un spațiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum și spații de recreere.

 

Sursa: saptamanalul ancheta