Anumite firme au obligația de a raporta consumul de energie din 2018

În fiecare an, până la data de 30 aprilie, firme cu consumul ridicat de energie au obligația de a transmite Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) declarația de consum total anual de energie. Firmele care consumă anual mai mult de 1.000 tone echivalent petrol (tep) trebuie să depună declarația de consum total anual de energie al anului 2018 și chestionarul de analiză energetică a consumatorului de energie, conform Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

CITEȘTE ȘI ... (video) Accident cu 5 victime! Unei șoferițe i-au căzut ochelarii și...

Declarațiile se găsesc pe site-ul ANRE și se depun, până pe 30 aprilie, în format tipărit pe hârtie și se încarcă în format electronic pe platforma ANRE. În urma modificărilor aduse în 2016, declarația de consum total anual de energie trebuie transmisă și de către firmele cu un consum mai mic de 1.000 tep, cu excepția întreprinderilor mici și mijlocii. Pe lângă aceste obligații anuale, operatorii economici trebuie să efectueze, o dată la patru ani, un audit energetic, iar firmele cu consum mai mare de 1.000 tep sunt obligate să numească un manager energetic atestat de ANRE sau să încheie un contract de management energetic cu o firmă autorizată.

CITEȘTE ȘI ... Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Potrivit unui raport ANRE de monitorizare a consumatorilor de energie, în 2017 și-au declarat consumul total de energie 1361 de firme. Dintre acestea, 768 de firme au avut un consum mai mare de 1.000 tep, iar restul de 593 sunt firme cu consum total mai mic de 1.000 tep. Din același raport reiese că cei mai mari consumatori energetici sunt firmele din industria prelucrătoare (peste 54% din consumul total), cele care se ocupă cu producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (peste 20%), firmele din industria extractivă (aproape 11%) și cele din transport și depozitare (peste 7% din consumul total). 

Sursa: avocatnet.ro