CODUL FISCAL 2017! CELE MAI IMPORTANTE NOUTĂȚI! SALARII, TAXE ȘI IMPOZITE!

CODUL FISCAL 2017! CELE MAI IMPORTANTE NOUTĂȚI! SALARII, TAXE ȘI IMPOZITE!

Noul Cod fiscal a intrat în vigoare la începutul anului 2016 şi a adus modificări importante în toate zonele fiscalităţii: impozit pe profit, TVA, microîntreprinderi, impozit pe venit, contribuţii sociale, imopozite şi taxe locale etc. Totuşi, actul normativ prezintă o abordare în doi paşi în ceea ce priveşte intrarea în vigoare a anumitor prevederi, astfel că unele reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2017.

TVA STANDARD DE 19%

Una dintre principalele prevederi în vigoare din prima zi a lui 2017 vizează o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 20%, atât cât a fost până la finele anului 2016, la 19%. La 1 ianuarie 2016 cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20%, măsura având impact atât asupra consumatorilor, cât şi asupra agenţilor economici. 

În același timp, pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii, se aplică în continuare o cotă de TVA redusă, de 9% sau chiar 5% în anumite cazuri. 

TAXA PE STÂLP, ELIMINATĂ

În ceea ce priveşte impozitul pe construcţii, cunoscut mai bine ca "taxa pe stâlp", acesta a fost eliminat din 1 ianuarie 2017.

Reducerea limitei capitalului social pentru care firmele nou-înființate pot opta pentru plata impozitului pe profit, în detrimentul celui pe veniturile microîntreprinderilor, este inclusă, de asemenea, în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2016 prevede, totodată, și eliminarea sau suspendarea depunerii unor declarații fiscale. 

În primul rând, a fost eliminată obligația angajatorilor de a depune anual declarația fiscală 205. Astfel, plătitorii de venituri din salarii (sau asimilate salariilor), adică, în esență, angajatorii, vor fi scutiți, începând din 2018 (când se transmite formularul pentru anul 2017), de depunerea declarației 205 până în ultima zi a lunii februarie. 

CITEȘTE TOATE NOUTĂȚILE CODULUI FISCAL 2017!