Cum a schimbat o investiţie a lui Benone Lazăr configuraţia autostrăzii Sibiu-Piteşti

Cel mai aşteptat proiect de infrastructură rutieră, autostrada Piteşti-Sibiu, i-a dat mari emoţii omului de afaceri Benone Lazăr, care a fost la un pas să vadă transformându-se în moloz o investiţie de 10 milioane euro. În luna mai s-a semnat, chiar la Piteşti, contractul pentru realizarea tronsonului 5, care se întinde până la Curtea de Argeş. Ulterior, s-au demarat procedurile de expropriere pentru porţiunea respectivă, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 40,57 milioane de lei, pentru 2.224 de imobile, în suprafaţă totală de circa 3 milioane mp, de pe raza comunelor Bascov, Băiculeşti şi Merişani.

Cea mai mare sumă era destinată societăţii ML Logistik Park, unde este acţionar şi Benone Lazăr, fondatorul şi managerul Lazăr Internaţional, în sumă de 11,95 milioane de lei, pentru exproprierea unei hale metalice de peste 16.000 mp, din comuna Bascov. După ce i-a fluturat glonţul pe la ureche, în luna iulie, când s-a publicat lista imobilelor ce făceau obiectul expropierii, pe 2 septembrie a primit o veste bună: s-au reanalizat soluţiile tehnice, iar antreprenorul a identificat modul de evitare a dărâmării construcţiilor ML Logistik. Astfel, hala va fi exclusă din anexa la HG 539/2020, deoarece nu mai face obiectul eproprierii. 


„Am descoperit că cei care au efectuat studiul de fezabilitate în 2017 l-au efectuat din birou, din burtă, fără să iasă pe teren să vadă ce e acolo. Au ales un culoar şi nu s-au mai uitat stânga, dreapta! Eu le-am demonstrat că se poate găsi o altă soluţie. Între timp, antreprenorul Astaldi a venit cu o soluţie benefică, diminuând costurile cu circa 20 milioane lei. Cu 2,5 milioane de lei se poate devia linia LEA 110 kv, ceea ce pentru ei înseamnă o economie uriaşă, adică nu ne mai plătesc nici nouă despăgubirea, nu mai fac nici subtraversările. Cei care au făcut SF-ul au fost chiori! Pentru 15 cm voiau să ne dărâme halele! La ML Logistik sunt deja închiriate aproape jumătate din spaţii şi era normal să facem eforturi ca să ne protejăm investiţia.”, ne-a declarat omul de afaceri Benone Lazăr.