MFP a început vânzarea de noi titluri de stat pentru populaţie, dobândă la limita inflaţiei

Marţi a început perioada de subscriere pentru patru noi emisiuni de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP). MFP promite dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% şi 5% pentru emisiunile cu scadenţe la 1, 2, 3 şi respectiv 5 ani. La titlurile cu scadenţa de un an se plăteşte o dobândă egală cu ţinta de inflaţie a Bănci Naţionale a României (BNR) şi în apropierea indicelui preţurilor de consum (IPC) de 3,2% prognozat de BNR pentru sfârşitul primului trimestru al anului viitor.

CITEȘTE ȘI ... Au golit beciul unui argeșean! Hoți prinși la furat borcane cu zacuscă și dulceață

Populația este atrasă de titlurile de stat deși riscă să-și blocheze banii, pentru că acestea nu sunt listate la bursă. Totuși, spre deosebire de alte emisiuni, titlurile din emisunile actuale pot fi răscumpărate, dar numai printr-o procedură relativ greoaie, la Trezoria statului. MFP spune că emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua pe parcursul anului 2019, iar în fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni. Maturităţile vor fi stabilite în funcţie de interesul manifestat de investitori.

Până în prezent peste 20.000 de mii de români au investit în titluri de stat mai mult de 1,2 miliarde de lei, spune MFP într-un comunicat. Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 2 – 22 aprilie 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului, în perioada 2 – 19 aprilie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română pentru mediul urban, iar în perioada 2 – 18 aprilie 2019 din mediul rural, tot de la oficiile operatorului poştal.