Noua fabrică Volkswagen ar putea fi construită în România

România intră pe lista scurtă pentru noua fabrică Volkswagen din Estul Europei. Deşi iniţial ţara noastră părea scoasă din schema celui mai mare constructor de automobile din cauza infrastructurii proaste şi a lipsei de personal, mai multe surse apropiate situaţiei au declarat pentru publicația germană Automobilwoche că decizia nu a fost încă luată şi că România și Bulgaria s-ar putea lupta pentru a produce două dintre modelele constructorului german.

Cert este că grupul Volkswagen a luat o decizie definitivă în privința viitoarei generații Passat, care va fi mutată în Cehia, în actuala uzină Skoda, pentru a face loc mașinilor electrice care vor intra în producție în Germania.

Cum Skoda are nevoie de noi spații industriale pentru modelele sale, iar salariile din Cehia au crescut la un nivel apropiat de țările vestice, a fost luată decizia de a construi o fabrică în Europa de Est.

În ceea ce privește locația, discuțiile vizează Bulgaria sau România, pe de o parte, pentru un proiect greenfield, sau Polonia și Ungaria, pentru un proiect de conversie a unei uzine de motoare existente, pentru a fabrica autoturisme integral.

Ceea ce este important pentru România este că se vorbește despre un proiect cu până la 5.000 de locuri de muncă, o investiție de până la 1 miliard de euro și o producție care va fi exportată aproape în totalitate.

 

 

Sursa: Digi 24